Går på autopilot genom närbutiken för att plocka åt mig några basvaror när jag plötsligt bländas av ett kraftigt brandgult sken. Framför mig ligger några kilo av världens bästa apelsiner. Årets tarocco är äntligen här!
Apelsiner av växlande kvalitet kan man köpa året runt. Men det är bara nu i januari och februari som det är säsong för de italienska blodapelsinerna. Och den allra godaste sorten – enligt mig och många andra citrusfantaster – är den tunnskaliga och svagt blodiga taroccon med sin eleganta balans mellan syra och sötma.
Visst brukar de vara dyrare än andra apelsiner – min Icabutik tar 34 kr kilot – men de är värda varenda krona. Njut dem som de är eller filéa frukterna till en frisk och vacker apelsinsallad att avsluta måltiden med. Ringla gärna över lite honung och toppa med rostade hasselnötter.

Om din butik inte har tarocco? Be den ansvariga att ta hem! Om handlaren verkligen följer ditt råd och börjar sälja dessa fantastiska blodapelsiner? Köp en ordentlig laddning och sprid dessutom nyheten bland vänner och bekanta!
Se förresten till att hon eller han marknadsför sina dyrgripar ordentligt. Med anonyma skyltar av typen ”Apelsiner Italien” får man ingen kund att inse att det innanför skalet döljs något alldeles extra.
Annons