Givetvis var vi beredda på mothugg när vi lanserade den nya märkningen för tillsatsfri mat. Vi trodde att en del av livsmedelsindustrin och kanske någon butikskedja skulle gå till motattack. Men att kritiken istället skulle komma från personer som säger sig stå på konsumenternas sida har varit mer förvånande.
Först ut var Louise Ungerth från Konsumentföreningen Stockholm. Hon säger sig bli ”skogstokig” av vår ”längtan efter mat som det inte har fuskats och trixats med”. Och någon dag senare kom det verkligt tunga artilleriet i form av en krönika i Aftonbladet signerad Karin Ahlborg. Under rubriken ”Så blir du lurad av hemlige kocken” får jag veta att jag borde ”skämmas” och att jag nu plockat ned matdebatten på ”pajasnivå”.

Det höga tonläget gör mig förstås lite fundersam. Hur kan vårt initiativ för att på allvar minska antalet tillsatser i maten få vanligtvis sansade matdebattörer att så okontrollerat koka över?
En välvillig tolkning är att de helt enkelt inte har förstått meningen med denna nya märkning. Vi vill ju inte alls beröva dem möjligheten att handla saft med konserveringsmedel eller livsmedel med någon annan tillsats som de särskilt suktar efter.
Ytterst är det ju den enskilda kunden som avgör vilket märke man vill gå efter i varje given situation. Somliga köper exempelvis ekologiska bananer, men icke Kravmärkt skinka, eftersom nitrit – som finns i stort sett alla charkprodukter – är förbjudet enligt Kravs regler.

Vårt syfte är att skapa tydliga alternativ – med så få undantag som möjligt – för den växande grupp konsumenter som har tröttnat på det E-nummerstinna sortiment som dominerar butikshyllorna. Märkningen ska göra det lättare att hitta dessa livsmedel och bidra till att det blir ett större utbud av sådana matvaror.
Vi som står bakom märket påstår verkligen inte att alla tillsatser skulle vara farliga. Men vi vill visa att det mycket väl går att framställa moderna livsmedel utan dem. Det största problemet med de många E-numren är att de används för att vilseleda kunden och att maskera att livsmedlen innehåller alldeles för lite av de råvaror som borde ingå.
 En Äkta vara-korv måste ha hög kötthalt och en apelsinmarmelad kan inte bli godkänd om man har snålat med frukten.    

Just nu pågår i Sverige en E-nummersanering av historiska mått. Och intressant nog tar man då inte bara bort de tillsatser som av exempelvis Karin Ahlborg betraktas som farliga utan även andra tillsatser och industriella ingredienser. Såväl stora som små producenter har därför redan visat intresse för att få använda Äkta vara.

Det är förresten inte jag, eller mitt företag, som står för märkningen, utan föreningen Äkta vara Sverige. Vi gör en noggrann prövning av varje produkt enligt de kriterier som vi har ställt upp. Enligt kritikerna är dessa regler ”hemsnickrade” och oseriösa. Klicka därför gärna på kriterierna så kan du själv bilda dig en uppfattning!


Annons