I veckan försökte Sveriges bryggerier utnyttja problemen med vattenparasiten i Östersund till att få konsumenterna att tvivla på sitt kranvattnet, något som sajten Food monitor uppmärksammade. Men utspelet möttes av mothugg från både Svenskt vatten och Carlsberg.

Försäljningen av flaskvatten utan kolsyra ökade med 183,5 procent i januari, som en följd av problemen med vattenparasiter i dricksvattnet i Östersund. Då gick branschorganisationen Sveriges bryggerier ut och ifrågasatte kranvattnets kvalitet.

– Vattenparasiten i Östersund har sannolikt spelat en avgörande del i den ökade försäljningen. Plötsligt fick vi svenskar upp ögonen för att allt vatten i våra kranar inte är så rent som vi kanske trott, konstaterade Cecilia Giertta, vd för Sveriges bryggerier i ett pressmeddelande.

Men branschorganisationen Svenskt vatten, vars medlemmar levererar det svenska kranvattnet, höll inte med och svarade med att istället kritisera flaskvattnet och påpeka att det inte uppfyller kraven för dricksvatten.

– Ramlösa innehåller salter som gör att man inte kan använda det som dricksvatten. Dricker man för mycket så är risken stor att man inte mår så bra om man är ett barn. Vad jag vill säga är att det är högre krav på kranvatten än på vatten som man säljer på flaska, sa organisationens vd Lena Söderberg till sajten Food monitor.

Hon påpekade också att det oftast är mer bakterier i flaskvatten eftersom det fylls på flaska och lagras i veckor eller månader.

Även bryggerijätten Carlsberg, som äger flaskvattnet Ramlösa, tog avstånd från sin egen branschorganisations utspel.

– Vi tar avstånd från den kritik som Sveriges Bryggerier har riktat mot kranvatten. Det är inget som vi står bakom, sade Henric Byström, pr-chef hos Carlsberg.

– Vi har aldrig menat att man ska byta ut kranvatten mot Ramlösa. Vi har mycket bra kranvatten i Sverige. Det rådet inget tvivel om det. Både flaskvatten och kranvatten har en naturlig plats hos konsumenterna.

Senare backade Cecilia Giertta och skrev i ett blogginlägg att det inte var så hon hade menat.

"Men denna försäljningsökning betyder inte att Sveriges Bryggerier uttrycker någon form av skadeglädje över vattenparasiter, eller att vi på något annat sätt tycker att allt svenskt kranvatten är dåligt och att man alltid ska dricka svenskt flaskvatten istället.", skrev hon i bloggen.

Annons