Debatten om tillsatser började med innehållet i en pinnglass. Och nu – fyra år senare – visar det sig att allt fler glasskonsumenter vill ha äkta vara.


Allt fler unnar sig lyxglass enligt Dagens Nyheter som tagit del av en undersökning som det lite lyxigare glassföretaget Häagen Dasz genomfört. 


Vad är då lyxglass? Smak av belgisk choklad, lönnsirap saffran eller äkta pistage? Visst en smaksättning utöver det vanliga ger glassen lite extra glans, men det som enligt undersökningen efterfrågas mer än tidigare är glass med hög fetthalt och som är gjord av naturliga råvaror: grädde, socker och ägg. Sådan glass är mer kompakt eftersom den innehåller mindre luft än en billighetsglass.


Men att hitta glass som bara innehåller naturliga råvaror och smaksättningar är inte alltid lätt. Allt som kallas lyx är det inte. Så kallad gräddglass behöver bara innehålla en viss mängd grädde, som sedan kompletteras med skummjölk och separerat mjölkfett. Och trots drivor av vaniljstänger på förpackningen innehåller glassarna ofta aromer. GB:s Carte d’or Vanilj som säljs med lyxargumentet innehåller ingen grädde alls, däremot följande:

Skummjölk, socker, glukos-fruktossirap, vatten, vegetabiliskt fett, vasslepulver, torkad glukossirap, emulgeringsmedel (E 471, mono- och diglycerider av fettsyror), stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), naturlig arom, vaniljstångbitar, naturligt vaniljextrakt, färgämne (E100, E160a). Alltså ganska långt ifrån vad all fler glassälskare betraktar som lyxigt, enligt undersökningen.


Billigare glassar innehåller ibland inga av de ingredienser du själv skulle göra glass av.


En diskussion om glass var det som blev upprinnelsen till föreningen Äkta vara, som nu också är en märkning. Än så länge har Äkta vara godkänt två av Häagen Dasz glassar och dessutom uppstickaren Gute Glass hela sortiment. 


Läs mer om glass i Äkta varas Livsmedelsguide>> 

Annons