Glass

Livsmedel, uppdaterad 17 July 2020

Här avses även all sörja som benämns glass fastän de ofta innehåller få ingredienser som stämmer överens med traditionella glassrecept. Ett grundrecept på glass brukar innehålla ägg, socker, grädde/mjölk och någon smak som vanilj eller bär, men det finns förstås stor variation.

Se upp för
billig glass — det brukar vara ett tecken på förfalskad glass. Den riktiga varan kostar oftast lite mer. Otaliga tillsatser förekommer som till exempel guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, trikaliumcitrat, klorofyll-kopparkomplex, kurkumin, mono- och diglycerider av fettsyror, natriumkarboximetylcellulosa, karragenan och natriumalginat.

Oftast är det olika medel som ska förändra konsistensen, så att den kan hålla mer luft och blir slätare, men även mer trögflytande vilket i sin tur gör att glassen håller formen även efter att den har smält. Billigare glass brukar ofta innehålla stor andel luft, eftersom den säljs per liter. Färgämnen är också relativt vanligt förekommande. Exklusivare glassar har ofta lite kortare ingredienslista, men tyvärr gäller det inte alla vilket vårt test av vaniljglass i maj 2018 visade. Vanligt är också att man har bytt ut vaniljen mot billigare syntetiskt vanillin.

Leta efter
glass med kort innehållsförteckning — saker du själv skulle ha i om du gjorde den själv. Gute glass, Grenna glass och Ryssbyglass har Ä-märkta glassar. Andra varumärken som gör glass utan tillsatser eller andra konstigheter (ibland bara vissa smaker) är Olof Viktors, Österhagenglass, Häagen-dazs, Lejonet & Björnen (endast den ekologiska) och Järnaglass.

Ekologiskt
Glass som är både Ä-märkt och ekologisk tillverkas av Gute glass. Även Järnaglass och Lejonet & Björnen gör ekologisk och tillsatsfri glass. Det finns numera även en rad ekologiska sorter från stora varumärken, men de innehåller alla tillsatser.

Tips
Glöm inte att låta riktig glass tina ca 30 minuter i kylskåp eller till nöds 15 minuter i rumstemperatur.
Köp en glassmaskin och prova att göra egen glass.

Tips på isglass från en av våra gillare: Mosa (tinade) jordgubbar med lite socker. Ner i isglassformarna och stick ner pinnarna. Skjuts in i frysen. Jättegott!

Ur vår kampanj Fejkad mat:


2016 gjorde vi Glassen smälter:

Läs mer:

Vaniljglasstest 2018 >>

Äkta varas kulglasstest 2020 >>

Äkta varas glass-smältningstest >>

Det här innehåller pinnen och struten >>

GB tycker tillsatser är ett kvalitetstecken >>

Äkta varas vaniljglasstest från 2013 >>


Exempel på Ä-märkta glassar:


Här är alla Ä-märkta glassar >>


Annons
Livsmedel A-ö