Glass

Livsmedel, uppdaterad 16 May 2024

Här avses även all sörja som benämns glass fastän de ofta innehåller få ingredienser som stämmer överens med traditionella glassrecept. Ett grundrecept på glass brukar innehålla ägg, socker, grädde/mjölk och någon smak som vanilj eller bär, men det finns förstås stor variation.

Se upp för
billig glass — det brukar vara ett tecken på förfalskad glass. Den riktiga varan kostar oftast lite mer. Otaliga tillsatser förekommer som till exempel guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, trikaliumcitrat, klorofyll-kopparkomplex, kurkumin, mono- och diglycerider av fettsyror, natriumkarboximetylcellulosa, karragenan och natriumalginat.

Oftast är det olika medel som ska förändra konsistensen, så att den kan hålla mer luft och blir slätare, men även mer trögflytande vilket i sin tur gör att glassen inte smälter på samma sätt (se filmen glassen smälter nedan). Billigare glass brukar ofta innehålla en stor andel luft, eftersom glass ofta säljs per liter och luft är en väldigt billig ingrediens.

Färgämnen är också relativt vanligt förekommande, till och med i vaniljglass, där gult färgämne används för att härma den färg som äggula och/eller grädde ger. Exklusivare glassar har ofta lite kortare ingredienslista, men tyvärr gäller det inte alla vilket vårt test av vaniljglass i maj 2018 visade.

Det är också vanligt att smaksättningen har förstärkts med aromer, ibland extrakt av den riktiga råvaran men oftare konstgjorda ämnen. När det gäller vaniljglass är det vanligt att man har bytt ut vaniljen mot billigare syntetiskt vanillin. Då förekommer det även att tillverkaren använder nermalda smaklösa vaniljstänger, där man redan har utvunnit smaken vid tillverkningen av vaniljextrakt, för att fejka de svarta prickar som finns i riktigt vanilj. Läs mer om hur vaniljarom och prickar fejkas här

Leta efter
glass med kort innehållsförteckning — saker du själv skulle ha i om du gjorde den själv. Gute glass, Grenna glass och Ryssbyglass har Ä-märkta glassar. Andra varumärken som gör glass utan tillsatser eller andra konstigheter (ibland bara vissa smaker) är Olof Viktors, Österhagenglass, Häagen-dazs, Lejonet & Björnen (endast den ekologiska) och Järnaglass.

Ekologiskt
Glass som är både Ä-märkt och ekologisk tillverkas av Gute glass. Även Järnaglass och Lejonet & Björnen gör ekologisk och tillsatsfri glass. Det finns andra ekologiska sorter, men de innehåller tillsatser.

Tips
Glöm inte att låta riktig glass tina ca 30 minuter i kylskåp eller till nöds 15 minuter i rumstemperatur.
Köp en glassmaskin och prova att göra egen glass.

Tips på isglass från en av våra gillare: Mosa (tinade) jordgubbar med lite socker. Ner i isglassformarna och stick ner pinnarna. Skjuts in i frysen. Jättegott!

Christina visar hur man gör den enklaste och godaste glassen:

Bananglassen kan förstås varieras i det oändliga, t.ex. ha i grädde/kokosgrädde/yoghurt..., eller släppa ner några andra frukter som t.ex. frysta mangobitar under tillverkningen.
Och servera med en dust av kanel och lite rostade jordnötter uppepå.
Bananglassen kan användas ungefär som vaniljglass dvs som en bas i olika efterrätter.

Ur vår kampanj Fejkad mat:


2016 gjorde vi Glassen smälter:

Läs mer:

Vaniljglasstest 2018 >>

Äkta varas kulglasstest 2020 >>

Äkta varas glass-smältningstest >>

Det här innehåller pinnen och struten >>

GB tycker tillsatser är ett kvalitetstecken >>

Äkta varas vaniljglasstest från 2013 >>


Exempel på Ä-märkta glassar:


Här är alla Ä-märkta glassar >>


Annons
Livsmedel A-ö