Brödkartan håller på att ritas om i Sverige, Finland och Danmark. Våra brödvanor är på väg att förändras, från det industribakade, plastförpackade brödet till oförpackat, mer hantverksmässigt bakat bröd.

Försäljningen av industribakat bröd kommer att minska de närmaste fem åren, spår analysföretaget Euromonitor. En av anledningarna är att fler går över till en kolhydratfattigare kost. Det i kombination med den starka trenden mot hantverksmässigt bakat bröd kommer att påverka industribagerierna de närmaste åren, hävdar senioranalytikern Pasi Hannonen som bevakar den skandinaviska marknaden.

Små företag kan komma att växa stort och stora industribagerier kan få skära ned förutspår han.

I Finland och Sverige har lågkolhydratkosten fått större genomslag än i Danmark. I Danmark har de små bagerierna redan hälften av marknaden, medan industribagerier dominerar i Sverige, där Pågen är det klart största och förser dagligen 5 000 livsmedelsbutiker landet runt med bröd.


Ett exempel på den nya brödkulturen med mindre bagerier är Boulangerie i Malmö som bakar bröd på franskt vis. På lördag får bageriet Gastronomiska Akademiens belöning för insatser inom svensk matkultur. Ett annat sätt att sprida brödkultur är Il Fornaios Ä-märkta handknådade surdegsbröd. 

Många fler tips på småbagerier finns i vår Livsmedelsguide>>

 

 

Annons