Den senaste veckan har kampanjen Fallfrukt tagit fart på allvar. Efter uppmärksammandet i media har det blivit ordentlig snurr på Fruktförmedlingen. Samtidigt är vi bara i början av säsongen.


Sammanlagt har vi lagt in över 200 träd på kartan. Flest är förstås äppleträden, men bland de inrapporterade träden finns också ett trettiotal päronträd och ett tjugotal plommonträd.

Fruktförmedlingen_2012-09-21

De flesta givarna bor i södra Sverige, men det har faktiskt dykt upp en annons med två äppelträd så långt upp som i Luleå. Utbudet sträcker sig också över en mängd olika sorter.


I Vingåker utanför Katrineholm finns äpplen av sorterna Säfstaholm, Oranier, Sköldinge och Åkerö. På Bjärehalvön i nordvästra Skåne erbjuds sorten Katja och i Gullvik i Malmö har man bland annat överflöd av matäpplet Flädie, som enligt annonsen ger ett "fantastiskt mos". I skånska Lomma finns klassiska Viktoriaplommon.


Flest träd på samma plats finns i den gamla äppelbygden Oppmana utanför Kristianstad. Där har man enligt annonsen inte mindre än 15 äppelträd, 13 plommonträd och 10 päronträd – av gamla sorter, påpekar givaren.


Samtidigt som antalet annonser har ökat har dessutom antalet ansökningar om medlemskap i Äkta vara fått en extra skjuts.


Stort mediaintresse för Fallfrukt >>


Annons