Många börjar redan nu planera och köpa julmaten – inte minst skinkan. Om du vill ha en tillsatsfri julskinka börjar det bli dags att beställa den. Äkta vara tipsar om några producenter.


Även om många julskinkor de senaste åren har befrias från vätskebindande fosfater och smakförstärkare, så är nitriten, oftast E 250, fortfarande standard i den svenska julskinkan. Tillsatsen används i saltlaken vid rimningen för att öka hållbarheten, men också för att den färdigkokta skinka ska få en rosa färg - även efter tillagningen. 


Nitritfri skinka, även kallad gråskinka, bleknar och får en något grå färg när den tillagas - precis som en vanlig skinkstek eller allt annat färskt fläskkött för den delen. I Finland är just gråskinka det vanligaste.


Svensk julskinka innehåller även ofta antioxidationsmedel i kombination med nitriten, till exempel natriumaskorbat (E 301), som används för att stabilisera den rosa färgen.


Skinkbrist?

Branschorganisationen Svenskt kött har gått ut och varnat för att det kan bli brist på svenska skinkor i år, eftersom antalet svenska grisproducenter sjunker samtidigt som efterfrågan på svensk julskinka har ökat.


Kanske är det bara ett knep av branschen att dra igång försäljningen? Trots det – eller kanske just därför – kan det vara en bra idé att vara ute i god tid om man vill ha en särskild sorts svensk skinka på julbordet.


Nitritfria Krav-skinkor

Mer positiva tongångar är det hos Krav som rapporterar att antalet julskinkor från Krav-grisar kommer att bli rekordstort i år. 230 ton beräknas nå handel, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med förra året.


Trots att mycket av köttet är Krav-märkt är det dock få av skinkorna som är det. Det beror på att Krav, precis som Äkta vara, inte tillåter nitrit. Endast några få ton av skinkorna är Krav-märkta och därmed nitritfria. Övriga skinkor märks istället med EU-ekologiskt, som har mindre stränga regler.


Nitritfria listan

Här är några företag som erbjuder nitritfri julskinka 2012. Känner du till fler? Skriv en kommentar eller mejla ivar@aktavara.org.


 

Melins >>
Gör Krav-märkt – och nitritfri – julskinka som säljs i några butiker runt om i landet samt till några restauranger (se Kravs lista här). De säljer även nitritfri prinskorv och andra charkuterier.


Johan i hallen >>
Julskinka utan nitrit går att förbeställa i Johan i hallens webbutik från den 7 december.


Sandströms kött >>
Säljer nitritfri skinka på beställning från första advent. Hämtning i butiken i Nacka eller hemleverans i Stockholmsområdet.

Domtagrisen >>
Säljer julgrispaket där man kan välja att få skinkan nitritfri.


Upplandsbonden >>

Gör Krav-märkt julskinka, men även andra nitritfria och Krav-märkta charkuterier som julkorv och prinskorv. Säljs bland annat på Ekodirekt.se samt i Ekodirekts butik i Stockholm.


Se också Kravs julskinkeguide där det finns fler tips om butiker och restauranger som har Krav-märkt julskinka i år. Du finner den här >>


PS. Sedan en tid tillbaka har det gått att få tag på julskinka av vildsvin, men man har fått leta i specialbutiker. I år kommer dock City gross att sälja vildsvinsskinkor i alla sina butiker. Tyvärr är skinkan inte nitritfri.


Fler tips om julskinkor finns i Äkta varas livsmedelsguide >>

Läs om nitrit i E-nummerguiden >>


Ivar Nilsson


Annons