Julskinka

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Lista med nitritfria julskinkor 2019 >>

En bra julskinka består av mycket kött och lite vatten.Tills för några år sedan ansåg många tillverkare det nödvändigt med smakförstärkare och fosfater få att få hyfs på en julskinka. De senaste årens debatt om tillsatser i mat har lett till att först smakförstärkarna och nu också fosfaterna har försvunnit ur de flesta skinkorna.

Skinkor som är uppumpade med vatten och fosfater blir saftiga och glansiga. En del konsumenter har dock blivit vana vid de vattenrika fabriksskinkorna och uppfattar därför en äkta julskinka som något torr eftersom den mer påminner om en vanlig fläskstek. På de finska julborden dominerar de nitrifria julskinkorna. 

Tidigare innehöll i princip alla skinkor som såldes konserveringsmedlet nitrit, oftast E250. Det används för att hindra tillväxten av farliga bakterier och på så sätt förlänga hållbarheten, men också för att ge skinkan en viss smak och göra den rosa. Nitritfri skinka blir istället något grå, vilket inte är konstigare än att allt annat tillagat kött blir det. Numera finns det några tillverkare som gör nitritfri skinka men det kan fortfarande vara lite svårt att få tag i.

Se upp för
skinkor som innehåller smakförstärkare, som E621 eller jästextrakt, även om det idag är rätt ovanligt. Syftet är att på konstgjord väg försöka maskera att skinkan är smaklös. Skinkor som innehåller fosfater är dock vanligare, även om också det bruket har försvunnit de senaste åren.

Leta efter
skinkor som har hög kötthalt, korta innehållsförteckningar och som helst kommer från ekologiskt uppfödda grisar. Nitritfria julskinkor, framförallt sådana som är Krav-märkta, även om man får leta lite och vara ute i god tid. Se lista med nitritfria julskinkor 2019 här >>

Ekologiskt
EU-ekologiska skinkor är lättare att hitta än Krav-märkta. De innehåller dock nitrit.

Tips 
En bra julskinka kan med lite tur köpas i en vanlig livsmedelsbutik. Hittar man den inte där får man söka sig till saluhallar och specialaffärer. Bor man på landet och har kontakter kanske man kan skaffa en direkt från uppfödaren.

Annons
Livsmedel A-ö
Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok