Sojaproteinpulver från en kinesisk tillverkare.


Efter köttskandalerna har matindustrin nu ögonen på sig när det gäller köttråvaran. Dyrt nötkött kan inte längre riskfritt blandas ut med billigt kött som kan komma från häst. Lösningen: blanda ut med sojaprotein  och maximera lönsamheten.


När kött- och charkindustrin nyligen möttes på en mässa i Frankfurt var det inte bara kött som var på tapeten, skriver tidningen Land. stället lanserade flera ingrediensleverantörer olika typer av proteinprodukter framställda från sojabönor, som används för att blanda ut det dyra och sedan köttskandalerna mer noggrant kontrollerade köttet i exempelvis köttbullar eller bolognesesås.


Den amerikanska kemijätten Du ponts dotterbolag Solea hårdlanserade vid mässan sina sojaproteiner, som enligt företaget har "överlägsna fett- och vattenbindande egenskaper". Det gör det möjligt att sänka råvarukostnaderna och "maximera lönsamheten", utan att konsumenten märker någon skillnad i vare sig smak eller konsistens.


Enligt företagets hemsida kan det med fördel användas för att blanda ut köttet i bland annat korvar, hamburgare, köttbullar och köttsåser, men kan också tillsättas i produkter som tonfisk på burk. Det påstås skapa en köttliknande textur och utseende i både fågel, nötkött, fläsk och fisk.


Och det är inte bara Du pont som säljer den här typen av "ingredienser". De "funktionella" sojaproteinerna från den konkurrerande ingrediensleverantören ADM kan enligt marknadsföringsmaterialet även användas i hela köttbitar, där de tillsättas i marinaden eller injiceras i köttet för att på så sätt binda upp mer vatten i produkten.


Med ADM:s egna ord kan det "ersätta kött", skapa "kostnadseffektiva recept" och "minska kostnaderna genom att öka utbytet". Hur det smakar står det dock inget om.


Ivar Nilsson


 

 

Annons