Björn i TV4 om olivoljefusk
Äkta varas Björn Bernhardson kommenterade fusket i TV4 Nyhetsmorgon. Klicka för att se klippet.

Extra jungfruolja (extra virgin) är en kvalitetsmärkning avsedd för de allra bästa olivoljorna. De ska ha en viss kemisk sammansättning och en förstklassig smak utan några defekter. De senare kan bland annat uppstå vid användande av mögliga, övermogna eller larvangripna oliver.

Livsmedelsverket har tillsammans med några kommuner under 2018 och 2019 undersökt om 21 extra jungfruoljor verkligen uppfyllde dessa krav. Resultatet visade att hela 17 av de testade oljorna i själva verket var av lägre kvalitet.

– Det är upprörande att bara ett fåtal av de oljor vi undersökt motsvarar kraven, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

De flesta var vanlig jungfruolja, alltså den näst högsta klassen. Två av oljorna var dock av så låg kvalitet att de inte ens får säljas som olivolja, båda av varumärket Zeta.

– Två av oljorna i undersökningen visade sig vara så kallad bomolja, som alltså inte får säljas till konsumenter utan att först renas, säger Anders Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket och Erica Fiume, livsmedelsinspektör i Stockholms stad som samordnat provtagningen.

De oljor som faktiskt visade sig vara extra jungfruolja var: Coop Änglamark Ekologisk italiensk extra virgin olivolja (både 2018 och 2019), Fontana Extra virgin olivolja original samt Zeta Olio extra vergine di oliva classico eko.

Se alla testade produkter och resultaten här >>

Äkta vara har skrivit om fusk med olivolja tidigare här och här. Och här pratar Äkta varas Björn Bernhardson om fusket i TV4 Nyhetsmorgon.

FAKTA: Olivolja
  • Från oliver som krossas, eller pressas, mekaniskt vid låg temperatur får man ut en oljig juice som blir extra jungfruolja, jungfruolja eller bomolja beroende på juicens kvalitet.
  • Olivolja med beteckningen Extra jungfru får inte ha några defekter alls.
  • Jungfruolja får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning.
  • Bomolja får inte säljas till konsumenter innan den renats kemiskt och vid höga temperaturer. När det är gjort kan den säljas under beteckningen olivolja, dvs utan ytterligare kvalitetsmärkningar.

Källa: Livsmedelsverket


Ivar Nilsson

Annons