Fem frågor till Mats-Eric Nilsson som precis har släppt sin nya bok Måltidens magi – om måltidens hotade gemenskap (Ordfront).

Måltidens magiDu har tidigare granskat vad som är i maten. Nu fokuserar du istället på själva måltiden. Varför? Jag har skrivit fyra böcker om innehållet i maten och det kändes helt enkelt som att det var på tiden att vidga perspektivet och zooma ut från tallriken.


Är måltiden hotad? Ja, det tycker jag att man kan säga. Det finns ganska många strömningar som på olika sätt motverkar den goda måltiden. När vi inte har tid att äta tillsammans, när pensionärer sitter ensamma med sina matlådor, när skolmatsalen blir ett bullrigt inferno och när vi på grund av olika dieter inte längre kan samlas runt samma gryta. Till exempel. 


Varför är det viktigt hur vi äter? För att det var måltiden som en gång gjorde oss till människor – och att vi helt enkelt mår bra av att äta i lugn och ro.


Idag handlar mat för många främst om näringsämnen, dieter osv. Vad gör det med oss? Att vi glömmer måltidens sociala roll. De äldres matlådor kan vara hur noggrant näringsberäknade som helst, men om maten inte hamnar i magen gör den ju ingen nytta. Brist på gemenskap kan lätt försämra aptiten.


Påsken är en viktig måltidshögtid. Hur firar du?

Som många greker brukar göra till påsk. Samla familjen och grilla killing. Det är minst femte påsken vi gör det. Killingen kommer från en getosttillverkare som har svårt att få avsättning för sitt kött, eftersom få svenskar äter get. Men det är ju hur gott som helst!


Nu på onsdag kväll (12/4) är det dessutom premiär för Mats-Eric nya föredrag, baserat på den nya boken. Öppet för alla. Fritt inträde. I Maria Magdalena kyrka i Stockholm. Klockan 19.30. Läs mer här >>


Läs mer om boken här >>


Ivar Nilsson


Annons