UG Mat vin[Svt]


Det blev stort genomslag i andra medier när Uppdrag granskning nyligen riktade sökljuset mot den hemliga vinindustrin och ämnet har diskuterats flitigt i sociala medier. Programmet är en del i den nya satsningen UG Mat, där Mats-Eric Nilsson agerar reporter.


Ett undantag gör att vi inte får veta vad vin och andra alkoholdrycker innehåller. Nästan alla producenter och importörer vägrar att tala om vad flaskan eller boxen innehåller när de tillfrågas och varken försäljarna eller konsumenterna har därför en susning om vilka av de 63 tillåtna tillsatserna eller processhjälpmedlen som har använts.


Allt beror på ett över 35 år gammalt undantag i EU:s lagstiftning, där den starka vinlobbyn troligen haft ett finger med i spelet.


– Jag tycker att det är inkonsekvent, det är obegripligt och det är oacceptabelt. Det är en självklar rättighet för alla konsumenter att få veta vad man stoppar i kroppen och det ska gälla alla livsmedel även sådana som innehåller alkohol, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, i programmet.


Se UG Mat: Det hemliga vinet >>


Läs mer

EU vill låta alkoholindustrin sköta märkningen själva >>

Vinmakarens hemliga tillsatser >>


Annons