Den franska dokumentärfilmen Köttlobbyn, på Svt, tittar närmare på tillsatsen nitrit, som finns i så gott som alla charkprodukter. Behövs den verkligen? Och varför gör lagstiftarna inget trots de misstänkta hälsoriskerna?

Nästan alla charkprodukter innehåller nitrit. Enligt industrin är skälet att detta konserveringsmedel är nödvändigt för att skydda mot en bakterie som orsakar botulism, som kan vara dödlig.

Samtidigt visar forskningen att en hög konsumtion av charkprodukter ökar risken att drabbas av vissa cancerformer. En av de saker som misstänks kunna vara orsaken är just användandet av nitrit.

Flera rapporter och studier, de första för 40 år sedan, har varnat för riskerna med denna tillsats, men ändå vidtas inga åtgärder. Varför?

Ett av skälen är, enligt filmen, att köttindustrin gör allt för att förminska dessa rapporter och smutskasta forskarna. Bland annat visar man hur en amerikansk charkjätte har tagit hjälp av samma PR-byrå som hjälpte tobaksföretaget Philip Morris att förneka riskerna med rökning.

I filmen ifrågasätts också om risken att drabbas av botulism verkligen är så stor som industrin gör gällande. Är det risken för botulism eller cancer som är störst?

Se filmen här (Svt play) >>

Här kommenterar Magnus Derth, vd för Kött och Charkföretagen, filmen >>


Annons