Det är inte bara bilder och texter, som i Årets matbluff, som kan vara missvisande på viltprodukter. När Livsmedelsverket gjorde DNA-analyser på köttet i 44 viltprodukter fann man en rad avvikelser mot det som angavs i ingrediensförteckningen.

I undersökningen, som genomfördes i höstas, ingick bland annat korvar, patéer och färsprodukter, som såldes i butiker eller på marknader. I 19 av produkterna hittade man DNA från andra djur än de som stod på förpackningen.

I tre av produkterna gick det överhuvudtaget inte att hitta spår av det uppgivna viltköttet. Det handlade om en renkorv, en viltkorv och ett vilthack. I fem av de testade produkterna var innehållet av odeklarerat djurslag över en procent.

Majoriteten av avvikelserna handlade dock om halter som var lägre än så, vilket i de fallen snarare tyder på brister i hanteringen av kött eller rengöringen av utrustningen än medvetet fusk.

När det handlar om cirka tjugo procent av fallen var det så stor skillnad på märkningen och det verkliga innehållet att myndigheten bedömer det som oacceptabelt.

– Oavsett orsak är det här oacceptabelt. Vi måste få rätt information om de livsmedel vi köper och livsmedelskontrollen följer upp de här resultaten. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de allra flesta livsmedelsföretag följer de regler som gäller, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Ivar Nilsson


Annons