Ica har slutat sälja sin bluffprodukt och har ersatt den med ett ärligare alternativ. Även andra finalister har fått ett ändrat innehåll eller en mindre bluffig förpackning.

Ica Basic Citron var en av finalisterna till förra årets upplaga av antipriset Årets matbluff. Namnet "citron" till trots innehöll denna produkt så lite som tio procent citronjuice. Resten var en blandning av det surhetsreglerande medlet citronsyra (E330) och vatten, för att på så sätt imitera syrligheten hos citronjuice.

 Klicka här >>


Först förnekade Icas kundtjänst att produkten bara innehöll tio procent juice, men medgav senare att så var fallet.

Dessutom saknade produkten den obligatoriska beteckning som ska tala om för konsumenten vad den förvänta sig. Konkurrenternas produkter har alla beteckningen citronjuice, men på denna produkt stod endast "citron", vilket inte är en godkänd beteckning på en produkt av detta slag.

Produkten var en av fem finalister till Årets matbluff 2017, där den slutade på tredje plats i omröstningen. Ica verkar nu tagit till sig av kritiken. De har i alla fall slutat sälja den bluffiga produkten. Istället hittar man nu en produkt med namnet Ica Citronjuice i butikernas hyllor. Den innehåller bara citronjuice och konserveringsmedel.

Flera andra finalister har ändrat sina produkter efter utnämningen: Banderos Dip sauce guacamole style, som innehåller mycket lite avokado, har strukit "guacamole" ur namnet och Kockens har nu lagt till en procent citronjuicepulver i sin ekologiska citronpeppar, som tidigare inte innehöll någon citron alls.


FAKTA: Citronsyra (E330)
  • Citronsyra förekommer naturligt i många frukter och bär, i synnerhet citrusfrukter som har gett den dess namn.
  • När den används som tillsats framställs den dock i regel från bland annat majssocker med hjälp av en särskild mögelsvamp.


Läs mer

Läs mer om Årets matbluff >>

Läs mer om finalisterna 2017 >>

Det här är inte en citron >>

Den citronfria citronsyran >>

Ivar Nilsson


Annons