Företaget tvingas ta bort uttrycket från förpackningen efter att de anmälts för vilseledande marknadsföring.

Redan 2017 fick Äkta vara höra talas om att glassar som tillverkas av Lejonet & Björnen använde det aktuella vilseledande uttrycket på sina förpackningen, när de nominerades till föreningens antipris Årets matbluff.

På framsidan av tillverkarens samtliga glassburkar står det med stor text: ”av äkta råvaror”. Samtidigt innehåller de ungefär samma ingredienser som storsäljarna GB:s och Sias glassar.

Innehåller en rad olika tillsatser

Bland ingredienserna i Lejonet & Björnens glassar hittar man till exempel en rad olika tillsatser. Ofta finns där emulgeringsmedlet mono- och diglycerider av fettsyror (E471) och stabiliseringsmedlen guarkärnmjöl (E412), fruktkärnmjöl (E410) och karragenan (E407), men i några fall även färgämnena vegetabilisk kol (E153) och karmin (E120) samt kaliumsorbat (E202), lecitin (E322), glycerol (E422), metylcellulosa (E461) och citronsyra (E330).

Dessutom finner den som läser ingrediensförteckningarna också andra ingredienser, vars äkthet som råvaror man kan ifrågasätta, bland annat dextros monohydrat, skummjölkspulver, stärkelsesirap och glukos-fruktossirap.

När vi frågade företagets kundtjänst vad de menade med uttrycket blev svaret först att det betyder att de skalar bananerna och kokar vaniljstängerna själva och att de inte använde några färgämnen. Det är en minst sagt märklig definition av "äkta". Och när vi påpekade att det senare inte ens stämmer, svarade de att dessa färgämnena bara finns i färdiga godisbitar eller såser som de köper in och blandar i glassen, men att alla tillsatser i alla fall är naturliga. Men inte heller detta är sant. Exempelvis framställs både metylcellulosa och kaliumsorbat, som finns i några av glassarna, på kemisk väg.

Är detta äkta råvaror?

Lejonet & Björnens glassar gick dock inte vidare till finalen i Årets matbluff, men i likhet med flera andra nominerade produkter så anmälde vi dem till den myndighet som ansvarar för livsmedelskontrollen, i det här fallet Göteborgs stad. Är detta verkligen ”äkta råvaror”, frågade vi. På vilket sätt är dessa råvaror mer äkta än andra tillverkares? Det finns ju glassproducenter som klarar sig helt utan tillsatser eller andra industriella ingredienser.

Efter en första kontroll i mars 2018 fick dock klagomålet kalla handen. Göteborgs stad bedömde att märkningen var korrekt och att företaget faktiskt gjorde glassen av ”äkta råvaror”, bland annat hävdade man att tillsatser inte skulle räknas som råvaror.

Äkta vara lät sig dock inte nöja med detta svar utan återkom till livsmedelskontrollen med fler argument, bland annat att det med deras sätt att argumentera inte skulle kunna finnas några ”oäkta” råvaror.

Kommunen ändrade sig

Det ledde till att kommunen gjorde en ny kontroll i januari 2019, men framförallt en ny bedömning av märkningen. Denna gång kom man fram till att klagomålet i själva verket var berättigat. I beslutet skriver de bland annat att märkningen strider mot föreskrifterna och riskerar att vilseleda konsumenten. Där står bland annat:

”På era glassförpackningar, i direkt anslutning till produktnamnet, står det tydligt ’av äkta råvaror’. Det är oklart vilka av råvarorna i glassens innehåll som är ’äkta’ och varför, eller på vilket sätt de är ’mer äkta’ i jämförelse med andra likvärdig produkter."

Tar bort uttrycket

Lejonet & Björnen fick tre månader på sig att rätta sig efter beslutet, vilket de nu har gjort genom att göra om sina förpackningar. Gamla förpackningar kan dock fortfarande finnas i en del butiker.

På de nya förpackningarna skriver de inte längre att glassen är gjord av ”äkta råvaror”, utan istället av "goda råvaror & äkta kärlek”. Det är visserligen inte helt klart vad som menas med detta heller, men det är i vilket fall som helst inte lika vilseledande som den tidigare texten. Innehållet i glassen har de dock inte ändrat.

Ivar Nilsson


Annons