Det har gått tre månader sedan Årets matbluff avgjordes och Äkta vara har nu kollat vad som har hänt med finalisterna. I flera fall har tillverkarna själva ändrat produkten eller lovat att göra det. För de produkter som fortfarande är oförändrade har vi skickat in klagomål till ansvarig tillsynsmyndighet (kommun eller Livsmedelsverket), så att de kan utreda eventuella juridiska överträdelser.

Eldorado Äppelkaka
Några som redan har ändrat på såväl namn som receptur är Axfood. Produkten heter numera "Fikabit med äppelfyllning" och mängden äpple har ökat från 0,9 till 3,2 procent. Bra jobbat!

Ica Hembakat
Under pågående omröstning gick Ica ut med att de skulle byta namn på sitt, inte alls hembakade, bröd. I ett inlägg på Instagram bad de sina följare om namnförslag. Äkta vara har ännu inte hört eller sett något om resultatet och har därför valt att skicka in ett klagomål till livsmedelskontrollen, även om det är så att ändringen är på gång.

Coop Kalvfond, "vinnare"
Efter att kalvfonden röstats fram som "vinnare" av antipriset, meddelade företaget att de skulle "se över" receptet på produkten, som endast innehåller 0,4 procent kalvköttspulver. Äkta vara har dock inte hört något mer och har inte sett några ändrade produkter i butik och har därför valt att skicka in ett klagomål till livsmedelskontrollen.

Uppdatering 2024-04-24: Coop meddelar att de kommer att ersätta produkten med en kalvfond med ett nytt recept, utan kyckling och med mer kalv. Den kommer att släppas vecka 24-25. Lagret av den tidigare kalvfonden kommer säljas slut.

Latitude 65 Norrsken
Även Latitude 65 reagerade under omröstningen, men tog bara åt sig delar av den kritik som framfördes mot dem i Årets matbluff. De uppgav att de ska lägga till på burken att deras dryck Norrsken endast är "med smak av" äpple och päron, men har inte gjort något åt det faktum att de ger sken av att drycken kommer från västerbottniska Jörn när den i själva verket är tillverkad i Småland. Äkta vara har därför skickat in ett klagomål till livsmedelskontrollen.

Frebaco kvarn Rostad granola
Redan på hösten innan antipriset avgjordes valde Fazer som äger varumärket att initiera en förändring av märkningen på produkten. Tyvärr till det sämre. Den havresirap som sötar produkten omnämns på nya förpackningar i stället havreextrakt, vilket gör det ännu svårare för konsumenten att förstå att det bakom denna benämning döljer sig 50 procent socker. Den nya designen finns på företagets hemsida, men Äkta vara har ännu inte sett den ute i butik. Eftersom produkten fortfarande är bluffig har Äkta vara skickat in ett klagomål till livsmedelskontrollen.

Har du förresten stött på det här årets värsta matbluff? Nominera den här

Ivar Nilsson

Annons