Bild: Fotoakuten.
Idag har sajten Äkta vara hunnit bli 100 dagar gammal. I 100 dagar har vi skrivit om mat, tjatat på tillverkare och livsmedelskedjor och på Livsmedelsverket.

På 100 dagar har vi fått 25 000 återkommande besökare som regelbundet kommer för att läsa nyheter och blogginlägg, för att bidra till diskussion med inlägg, ställa frågor och uttrycka önskemål om förändring. Gruppen ökar hela tiden. 549 andra webbplatser hittills valt att länka till vår hemsida.   

Vi får varje dag ett knippe mejl om saker vi borde kolla upp, tips om riktigt bra affärer och gårdsbutiker, bra producenter och andra förebilder. Varje dag går hundratals vetgiriga konsumenter in och ökar sin kunskap om olika matvaror och E-nummer. Några skriver också och berättar hur de kämpar för bättre matkvalité i sina affärer, hur de skriver eller ringer till företag för att få dem att bättra sig. De berättar hur handlare suckar över kunder som vänder innehållsförteckningarna utåt på hyllan, som läser, frågar och tjatar.

Ändring på gång
Tillverkare som för bara för drygt ett år sedan försvarade smakförstärkare i julskinka och annat har fått börja lyssna och har ändrat sig. En av senaste tidens gladaste nyheter stod Sydsvenska Dagbladet för: ” Mindre natriumglutamat, mindre transfetter. Bort med stabiliseringsmedel E 415. Försök att avlägsna antioxidationsmedlet E 301. En rundfrågning som Sydsvenska Dagbladet gjort bland skånska matproducenter visar att alla på olika sätt försöker minska tillsatserna i maten. Förändringen görs inte för att några myndigheter kräver det, utan på grund av den offentliga debatten och det konsumenttryck som varit det senaste året. Trenden är densamma i hela Sverige”.

Camillas matuppror för bättre mat till våra äldre började i Svärdsjö där Camilla jobbade som vårdbiträde. I maj står den envisa kullan i riksdagshuset, öga mot öga med jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Runt om i landet bildar föräldrar grupper som protesterar mot skolmatens utarmning.  Linköpingsföräldrarna vann nyligen en stor seger: lättmjölk och lättmargarin kompletteras med fetare mjölk och naturligt Bregott.

Stor bredd
Många har läst Mats-Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken och Äkta vara. Många sitter i överfulla lokaler landet runt och lyssnar på hans föredrag. Många använder sig av sajten för att få mer på fötterna. De som hör av sig till oss hör inte någon särskild grupp fanatiker; det är ungdomar, medelålders och äldre, det är män och kvinnor, det är välbärgade och de som måste vända på slantarna, det är producenter och tillverkare, de som varit kockar i 40 år och de som just nu utbildar sig.

Den brittiske TV-kocken Jamie Oliver fortsätter sitt slitiga arbete för bättre mat. Tidigare var det skolmaten och kycklinguppfödningen, nu lär han britterna att återta kunskapen om matlagning. Hans motto är Pass it on, dvs För det vidare! Om en person som tidigare levt på snabbmat eller halvfabrikat lär sig att laga tio recept från grunden och i sin tur lär ut det till två andra sprider sig kunskapen som ringar på vattnet.
Det är så vi vill att Äkta vara ska fungera. Berätta vad du vet, tipsa om dina knep för att få tag i äkta vara, hur du får vardagen att gå ihop trots att du lagar din mat från grunden. På sajten finns gott om möjligheter att kommentera.

Många skriver och tackar oss för att vi finns. Vi säger detsamma, tack för att alla ni finns, tillsammans har vi blivit konsumentmakt. Vi och de etablerade konsumentföreningarna driver frågan om bättre mat. Och något håller på att hända. Längtan efter äkta vara har blivit en folkrörelse. Matens kvalité, inte bara dess hygien, utan dess innehåll och på vilket sätt den kommit till, håller på att bli en av de största frågorna.

AnnaKarinny Anna Karin Strand Nilsson, redaktör
Annons