Protesterna mot experimentet med micromat till Stockholms landstings sjukhuspatienter blev för många. Svenska Dagbladet avslöjade planerna och dess följder i en serie artiklar tidigare i vår. Projektet har lagts på is och frågan ska utredas ytterligare ett varv.
Många blev milt sagt förvånade när det uppdagades att Stockholms sjukhusavdelningar skulle byggas om för att få plats med ett stort antal microvågsugnar. Stockholms landsting hade slutit ett miljardavtal med företaget Sodexo om att leverera så kallad Sofresh-mat i plastbyttor till patienterna. De kök som hittills lagat mat till patienterna skulle läggas ned.
Även ledamöterna i det utskott som skulle ha beslutat i frågan blev förvånade. De hade inte fått information om den stora upphandlingen av den ansvariga Maria Wallhager, Folkpartiet. Inte heller fick de information om den kritik som riktats mot försöken som pågår exempelvis på Karolinska universitetssjukhuset. Att maten som Sodexo levererar innehåller mängder av tillsatser och smakar likadant oavsett vad som serveras kom aldrig fram till utskottsledamöterna. Sjukvårdspersonal som har som ansvar att hjälpa sjuka och kanske redan undernärda patienter att få i sig näring, vittnade om den bristande flexibilitet systemet innebär.

Läs mer >>


Annons