Efter ett osedvanligt snabbt ingripande gick Livsmedelsverket på onsdagen ut och kritiserade nya märkningen Äkta vara. Verkets chefsjurist Göran Anér anser att märkningen kan vara vilseledande, bland annat för att Äkta vara godkänner två tillsatser, bakpulver och pektin.


– Vi förstår att intentionen med märkningen är att vägleda konsumenterna, en ambition som är lovvärd. Samtidigt är märkning av livsmedel omgärdat av lagstiftning som ställer höga krav på att konsumenten inte ska riskera att vilseledas, skriver chefsjuristen i sin artikel, som i sin helhet kan läsas här >>

 

Här följer våra kommentarer till Livsmedelsverkets kritik:
Det är sorgligt att se hur en statlig myndighet försöker stoppa ett konsumentinitiativ för färre tillsatser i maten. Att Livsmedelsverket dessutom påstår att den nya märkningen är vilseledande är närmast tragikomiskt.
Verket godtar ju sedan länge mängder av produkter som säljs på ett verkligt vilseledande sätt. Ett av många exempel är en av Findus majonnäser, som får heta just ”Äkta”, trots att den innehåller sex E-nummer.


”Äkta vara-märket” är inget marknadsföringstrick utan syftar till att göra det lättare för alla dem som vill slippa matfusket och undvika det stora antalet tillsatser som ingår i många av dagens livsmedel. Men eftersom Livsmedelsverket tillsammans med EU har godkänt de 368 tillsatser som får användas väljer man att missförstå den nya märkningen.

Att en produkt är märkt med ”Äkta vara” i butiken betyder att den har godkänts av den oberoende föreningen Äkta vara Sverige enligt de kriterier som gäller för märkningen. Den får då inte innehålla några tillsatser (utom bakpulver och fruktpektin), inga aromämnen, inga industriella ingredienser och inte säljas med vilsedande marknadsföring. De regler som gäller för märket finns tillgängliga i varje butik som säljer Äkta vara-märkta produkter och här på äktavara.org >>.
Vårt märke skiljer sig alltså inte från exempelvis Krav eller Sigill. Att en produkt bär dessa märken innebär ju på samma sätt att den har godkänts av respektive organisation och följer deras regler.


Livsmedelsverket har tre huvudinvändningar mot ”Äkta vara”. Här kommer våra kommentarer till dem:

 

• Man får inte ange vad som inte finns i en produkt.
En märklig regel som knappast gynnar konsumenten. Men frågan är om den verkligen tillämpas. Butikerna är ju fulla av sådana budskap, exempelvis ”Utan färgämnen” eller ”glutenfri”.  Ett färskt exempel är Findus nya märkning ”Utan onödiga tillsatser”.

 

• Äkta vara tillåter bakpulver och fruktpektin men säger ändå att produkterna är ”utan tillsatser”.
I den tilläggsinformation som finns i varje butik med Äkta vara-produkter framgår tydligt att dessa två tillsatser är tillåtna. Att en märkning kan ha vissa undantag är inget ovanligt. Exempelvis får 5 procent av ingredienserna i en Kravmärkt produkt vara icke-ekologiska.

 

• Produkter som skyddas av så kallade standarder – exempelvis grädde, falukorv eller sylt – måste följa vissa regler för att få säljas. Några ”oäkta” versioner kan alltså inte finnas.
Problemet är att dessa regler inte alls slår vakt om livsmedlens kvalitet. Annars skulle inte en apelsinmarmelad med bara 25 procent frukt, grädde med förtjockningsmedlet karragenan eller falukorv med de tidigare förbjudna fosfaterna (E 450) vara tillåtna. 

 


Annons