Genom åren har det diskuterats livligt om äggens nytta och pendeln har slagit fram och tillbaka. Alldeles nyligen kom Livsmedelsverkets nya beräkningar av näringsinnehållet i ägg. De visar att främst ekologiska ägg och men också vanliga ägg innehåller mer vitaminer, antioxidanter och spårämnen än vad man tidigare känt till. Enligt Livsmedelsverket finns det få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på selen och andra viktiga spårämnen.
Ekologiska hönor får delvis ett annat foder och det gör att de ekologiska äggen innehåller något mer jod. Även halterna av vitamin B12, folat och selen är något högre i ekoäggen. Å andra sidan är halten av K-vitamin något högre i konventionella ägg, skriver lantbrukets nyhetstidning ATL.
Ekologiska ägg, guldgula ägg, multiägg, omega-3-ägg, sommarägg, bruna ägg, extrastora ägg, och självklart extra billiga ägg från burhöns – ägg är alltså nyttiga i sig själva, men många producenter vill marknadsföra sin egen profil på ägg. Lite svårt för något så enkelt som ett ägg, men genom att ge hönsen olika sammansättning på foder kan man styra exempelvis färg och näringsinnehåll. Omega 3, antioxidanten astaxanthin, E-vitamin och selen är några exempel på vad producenterna anser att vi behöver extra av.
Men det kanske viktigaste valet vi står inför är om vi ska köpa ekologiska ägg, ägg från frigående höns, eller från burhöns.
Ekologiska ägg efterfrågas mer och mer, de får ett ekologiskt foder, och får ingen antibiotika i förebyggande syfte, de får gå ute om vädret tillåter och behöver inte trängas lika mycket som frigående höns. De frigående hönorna lever trängre och skador från hackande fåglar är inte ovanliga. Två av fem ägghönor lever fortfarande i burar. Burarna har blivit större och inretts med sittpinnar, men ytan som varje höna har som livsutrymmer är som ett A4-papper.
Flera livsmedelskedjor har slutat sälja burägg. På Hemköp och Prisextra har man endast ägg från frigående höns och på Coop har man bara kvar buräggen i vissa butiker.
Enligt Hemköps informationschef Kristin Andersson, är man medveten om problemen med frigående hönsuppfödning.
– Men vi har ändå valt att utesluta burhönsägg ur sortimentet av etiska skäl, det leder till att vi är med och påverkar att äggindustrin förändras. Vi ser gärna att den fortsätter att utvecklas till hönsens fördel. När vi dessutom ser att konsumenterna i stor utsträckning efterfrågar ekologiska ägg är det svårt att se av vilken anledning vi skulle driva försäljning av burhönsägg, säger hon till Gefle Daglad.
Så får du hjälp att välja>>
http://www.svenskaagg.se/aggmarkning/