Borde inte smördeg innehålla just smör? Det tyckte i alla fall de över 5 000 personer som i januari röstade fram Pop! Bakerys Smördeg, gjord på palm- och solrosolja, till titeln Årets matbluff 2020.

Trots att många förväntar sig smör i en smördeg, är det ändå relativt vanligt med motsatsen. Särskilt i butikernas färdiga degar, där någon form av margarin är mer regel än undantag. Skälet är att Sverige har fått till ett undantag från EU:s regler, som gör att just smördeg inte behöver innehålla smör, något som vi har ifrågasatt i ett öppet brev till Livsmedelsverket.

Har nu bytt till smör
Men till skillnad från många andra tillverkare har Pop! Bakery nu gjort om sin produkt. I ett pressmeddelande skriver företrädare för varumärket att de redan i höstas, innan Årets matbluff avgjordes, bestämde sig för att byta till smör i smördegen samt i en pajdeg.

Och nu är alltså bytet genomfört. Produkten har fått en uppdaterad förpackning och är nu gjord helt på smör, i form av koncentrerat smör (dvs skirat smör/ren smörolja). I övrigt är innehållet detsamma.

Ingredienserna i den nya degen är:
Vetemjöl, vatten, koncentrerat smör (20%), etylalkohol, salt, deaktiverad jäst, citronsaftkoncentrat.

Ivar Nilsson

Läs mer:
Här är Årets matbluff 2020
Ändra reglerna om smördeg!
Om Årets matbluff
Finalisterna till Årets matbluff 2020

Har du hittat nästa Årets matbluff?

Har du hittat en bluffig produkt, som svänger med sanningen? Nominera den till antipriset Årets matbluff nu.

Eller skicka ett mejl med namnet på produkten, en motivering samt gärna en bild som visar bluffen till matbluff(at)aktavara.org

Annons