I helgen gick den tredje upplagan av Avskalat, festivalen för hantverkscider och naturvin, av stapeln. I Münchenbryggeriets luftiga lokaler i Stockholm samlades passionerade människor från landets alla hörn för att smaka på hantverksmässigt gjorda viner och cider. På plats fanns en fantastisk bredd av smaker och bland besökarna såg vi människor i alla åldrar.

Festivalen hade hela 42 utställare på plats och totalt ca 1600 besökare, utspridda över dagen. Dessutom var utbudet av drycker rekordstort – hela 360 sorter hantverksmässigt gjord cider och naturvin fanns att provsmaka.

Uppskattat scenprogram
Scenprogrammet var digert och en nyfiken publik kunde lyssna till intressanta föreläsningar, intervjuer och paneldebatter. Dessutom fanns möjlighet att gå på specifika dryckesprovningar av naturvin och hantverkscider.
Stort intresse bland besökarna
Att intresset för vad vi stoppar i oss har ökat råder det inget tvivel om och utställarna vittnade om besökare som var nyfikna, pålästa och kräsna.

­­– Trots den stora variationen av människor som besökte festivalen var det inte svårt att hitta gemensamma nämnare. Nämligen ett genuint intresse för hantverket bakom riktig mat och dryck, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.Ingen festival utan mat
I matväg kunde besökarna smaka på både ostar, charkuterier, galetter, råbiff, pizza och långkok. Utöver vin och cider kunde man också dricka läsk utan tillsatser, kombucha och kaffe, och för den som ville stilla sötsuget fanns choklad, gjord efter konstens alla regler.   

Äkta vara på Avskalat
Vi på Äkta vara och Naturvinsguiden är medgrundare till festivalen och var självklart där och berättade om vårt arbete. I vår monter kunde man också smaka på Ä-märkt mat och dryck, samt köpa hem brödfri pizza från For Real Foods, hantverksläsk från TÖRST och genuina maträtter från VAK.

I vårt quiz kunde den som hade koll vinna böckerna Nyfiken på naturvin och Chateau Vadå?, båda av författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som också fanns på plats på festivalen och bland annat höll i en naturvinsskola. Vi säger grattis till de tre vinnarna! De rätta svaren hittar du här.
Läs mer om AVSKALAT här.


Daniella BergmanAnnons