Foto: Shutterstock

Vi på Äkta vara har inte gjort något smaktest av semlor i år, sådana finns det gott om på andra ställen! Men vad innehåller egentligen semlan du köper med från mataffären eller bageriet? Spelar det någon roll?

Vi tänker oss en ungefärlig innehållsförteckning:
Vetemjöl, grädde, socker, mjölk, smör, mandel, jäst, kardemumma, salt.

Tyvärr ser en vanlig köpesemla från din mataffär ofta ut så här (OBS! Semlan finns på riktigt):

Så hur ska vi konsumenter agera om vi vill ha en semla, traditionell eller vegansk, utan emulgeringsmedel, surhetsreglerande medel, färgämnen, konserveringsmedel, mjölbehandlingsmedel, konstgjorda aromer och tre sorters stabiliseringsmedel?

Vårt enkla råd
Vänd på förpackningen och kolla innehållsförteckningen! Lätt gjort om du är i butik där semlorna är förpackade och tydligt deklarerade.

Men på bageri då? – Våga fråga!
Vår erfarenhet är att de flesta riktiga bagerier gör semlor från grunden, med äkta råvaror. Men tyvärr kan man bli lurad även på cafét eller fiket. Ett bakverk som ser inbjudande och nybakat ut kan i vissa fall vara samma typ av ultraprocessad fulsemla som vi ofta hittar i matbutiken.

Något som kan vara bra att känna till är att bagerier/konditorier/caféer som säljer semlor över disk, för att ta med hem, enligt lag* måste kunna deklarera dess ingredienser. Antingen muntligen eller skriftligen. För att vara säker på att få äkta vara, använd din konsumentmakt och våga fråga om ingrediensförteckningen innan du handlar! 

* Enligt Livsmedelsverkets föreskrift: LIVSFS 2014:4, paragraf 9.

Läs mer om semlor här >>


Daniella Bergman
Annons