Semlor

Livsmedel, uppdaterad 23 February 2022

Semlan, fastlagsbullen, fettisdagsbullen eller hetväggen som den kallas äts med varm mjölk, uppstod i sin nuvarande form för cirka hundra år sedan. Vanligast är en vetebulle med kardemumma, fylld med mandelmassa och vispad grädde och florsocker pudrat på locket. Många semlor i handeln innehåller dock även många mindre traditionella ingredienser.

Förr åts de bara på tisdagen innan fastan fram till påsk började. Numera säljs de ända från nyår till påsk. I kölvattnet av semmelwrapen, som nog inte kan ha gått många förbi, har semlan de senaste åren dessutom utsatts för en rad andra kreativa designidéer.

Se upp för
Kolla ingredienserna och välj bort semlor med industrins vanligaste påhitt som t ex palmolja, vasslepulver, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, aromer, modifierad stärkelse och aprikoskärnor. Det är ofta tecken på att olika former av halvfabrikat, som färdiga mixer och bakmassor, har använts.

Leta efter
Lämna de vanliga butikerna och leta efter ett bra bageri som gör semlor från grunden. Fråga vad de har använt för ingredienser. I Stockholm finns Fabrique som har Ä-märkta semlor Se här >>

Här är en film vi gjorde i febr 2017:


 

Annons
Livsmedel A-ö