Förr 

En gång i tiden var hygienen betydligt sämre inom livsmedelsframställningen än den är i dag. Många traditionella metoder som saltning, rökning, syrning, torkning  har under seklen växt fram för att hantera bl.a. bakterietillväxt. Så småningom började man tillsätta natriumnitrit, vilket med tiden utvecklades till charkuteristernas favorit.

(Det är t.o.m. så att den gamla anrika traditionella falukorven inte ens får framställas utan nitrit! ...fast det mycket väl går.)

Nu
Under åren förbättrades hygienen, så nu är inte nitrit lika viktigt, och dessutom har nitritet seglat upp som cancerframkallande. Inom EU ser man över regelverken och man vill minska doserna.  

För tolv år sen träffade jag en liten korvtillverkare som berättade hur han försökte få in sina nitritfria korvar på Coop. Men det var omöjligt. Han berättade att inköparen krävde att det skulle vara natriumnitrit i all chark. Men när korvtillverkaren påpekade att parmaskinka ju inte har nitrit blev svaret: ”Ja de är undantagna, reglerna i Parma tillåter inte nitrit.”

Vill inte gå miste om det rosa köttet 
Det sjuka är att branschen vill behålla nitrit som en självklar ingrediens i charkuterier. Visst kan de nog gå med på lite sänkta nivåer. Men för tusan, de vill inte mista det rosa köttet! Så branschen kämpar på med att få behålla sitt älskade nitrit.  

Butiksledet 
De stora butikskedjorna verkar gå helt blint i de större producenternas ledband. Lyssna på konsumenterna, vetja! Borde det inte åtminstone finnas några nitrit- och tillsatsfria alternativ? 

När jag var på en stor ICA-butik häromdagen så kollade jag på exemplet leverpastej. Det var skrämmande dåligt. Alla trampar på i samma spår.  

Det finns
Men det finns ju nitritfri chark. Helt laglig! Här några exempel på Ä-märkta (LÄNK)>> 

Men dessa tas nästan aldrig in av de stora butikskedjorna. Dåligt! Tycker jag. Varför ska vi som bryr oss om detta inte kunna handla i den vanliga butiken?

Själv bor jag på gångavstånd till flera butiker av de stora kedjorna, och letar jag efter korv eller leverpastej så är alla dessa hyllmetrar av chark närmast ett hån mot mig. Jag får istället vända mig till de små tillverkarna på Bondens marknad eller Reko-ringar.

UPPMANINGAR

  • Jag uppmanar alla butiker:
    Se till att ha bredd i charksortimentet genom att leta upp de nitritfria alternativen! De finns och det finns kundunderlag! Sätt som mål: Att ha minst ett par nitritfria (och tillsatsfria) leverpastejer och åtminstone ett halvt dussin nitritfria korvar av olika slag. Tips: Sätt en tilläggsskylt t.ex. "Tillsatsfri" eller "Nitritfri" med en liten pil och hjälp en intresserad konsumentgrupp att hitta. (Många konsumenter ser inte det som avviker, de ser inte skogen för alla trän när de står inför 18 sorters leverpastej...) *

  • Jag uppmanar alla konsumenter:
    TIPS-1: Fråga personalen i din butik, när de inte har nitritfria chark-alternativ, om de inte kan ta in dessa i sortimentet. Du kan ju tipsa dem om länken (se ovan) med Ä-märkt chark.
    TIPS-2: När du ända pratar med personalen, be dem sätta upp en skylt "Nitritfri" på de nitritfria produkterna.


* = När vi publicerade vår nyhetsartikel om nitritfritt den 11 juli så hörde en butikschef av sig och berättade att de tog in nitritfri korv, men den blev ju dyrare så den "sålde inte". 

Tro fasen det!!! 😡 Om man bryter ett mönster så måste man informera kunderna att man nu gör det! Om dessa nitritfria korvar lyfts fram och ackompanjerats av en tydlig skylt: "Nitritfri korv" så är jag övertygad om att de hade sålts.


/Björn Bernhardson
verksamhetsledare Äkta vara

Annons