För tio år sedan fanns få nitritfria charkprodukter på marknaden. I takt med att efterfrågan ökat har också utbudet blivit större och fler producenter väljer numera att tillverka tillsatsfria produkter. 

Det märks tydligt hos Äkta vara, som i nuläget har nästan 100 produkter, från 9 tillverkare, godkända med märkningen Ä-märket. Syftet med Ä-märket är att hjälpa konsumenter som söker genuina och oförfalskade livsmedel. Därför tillåts inte tillsatser, fejkade aromer och industriella ingredienser i märkta produkter. 

Var köpa nitritfri chark?
Den som vill ha tillsatsfritt får ofta vända sig till specialbutiker på webben, mindre delikatessbutiker eller Reko-ringar. Varför hänger inte de stora livsmedelsbutikerna på? En bortförklaring har varit att efterfrågan är för liten. 

Medan andra vittnar om ett högt sug efter produkter utan natriumnitrit och andra tillsatser. Inför julen 2021 till exempel vittnade KRAV om att efterfrågan på nitritfri julskinka överträffade utbudet >>

– Det är skandal att en vanlig stor matvarubutik nästan inte har en enda nitritfri charkprodukt, förutom parmaskinka där det ju inte är tillåtet. Igår var jag i en stor Kvantum-butik. Det fanns massor med korv och leverpastej. Jag räknade till 18 stycken pastejer. Men ingen nitritfri. Det är ju helt galet att vi konsumenter inte ska kunna välja! säger Björn Bernhardson på Äkta vara.

Större utbud än tidigare
För utbudet har blivit större, mycket tack vare mindre producenter och duktiga mathantverkare som tillverkar korvar, salami, skinkor och leverpastej med endast råvaror, utan tillsatser. 

– Idag finns det ju många tillverkare som jobbar nitritfritt, så nu kan snart inte längre de stora butikerna, och deras inköpare, undvika att tillhandahålla nitrit- och tillsatsfri chark, säger Björn Bernhardson. Han fortsätter: 

– Jag uppmanar därför alla livsmedelsbutiker som säljer chark: se över ert sortiment! Komplettera med tillsatsfria svenska produkter, helst lokalproducerade. Och en uppmaning alla konsumenter: våga fråga efter tillsatsfritt i din butik!

Äkta vara tipsar här Sveriges handlare om några tillverkare som producerar charkuterier, av högkvalitativa råvaror, helt utan tillsatser eller andra industri-ingredienser: 


Daniella Bergman
Annons