Man brukar säga att vi lever i en efterfrågebaserad värld – inte minst när det gäller livsmedel. Det tycker jag är intressant. Hur kan vi förstå ”efterfrågan”? Hur mäts den? Hur uppstår den? Hur vet konsumenterna vad de ska efterfråga? Är det tillverkarna som ska lista ut vad folk vill ha eller är det konsumenten som ska efterfråga? Och i så fall var och hur?

Nyligen var jag på ett möte om nitritfri chark och en hög inköpschef, som representerar en stor livsmedelskedja, sa att nitritfri chark inte efterfrågas eftersom det inte säljer. ”Va!?!?” tänkte jag. Hur vet du det? Om ni inte säljer nitritfri chark så kan ni ju inte mäta efterfrågan i försäljningssiffror.

Man kan ju förstås på ett sätt säga att det var för att påverka efterfrågan som vi startade Äkta vara. För vi är övertygade om att om många gör sina röster hörda så hörs de ända bort till inköpsavdelningarna på de stora matkedjorna.

Ibland behövs det inte så mycket för att få till en förändring.

Ett litet exempel på detta hände faktiskt häromdagen
Jag var och handlade i en stor ICA-butik i Flen och irriterade mig på att det fanns så många olika bacon men ingen var nitritfri – även fast det stora märket Tulip har en sådan i sitt sortiment*. En i personalen gick just förbi så jag passade på att fråga honom. Han var positiv och slog genast upp produkten i sin handdator. ”Javisst den finns i sortimentet. Jag tar in den.”

”Wow!”, tänkte jag. Går det så lätt?

Stärkt av det positiva bemötandet lade jag till: ”Folk kommer ju inte uppmärksamma att det är nån skillnad – inte märka att en ny produkt adderats – en med annat innehåll. Det är nog bäst att ni har en skylt som förklarar skillnaden.”

”Ja, det fixar jag”, blev svaret. Jag trodde inte mina öron.

En vecka senare var jag återigen i butiken, och döm om min förvåning när jag såg produkten på hyllan! Och dessutom med tilläggsskylt! (se bilden ovan)

Så det finns alltså konkreta sätt för oss konsumenter att vara med och påverka utbudet!
Gör det du med! Saknar din butik en genuin produkt som du vill köpa? Tipsa dem! Tveka inte! Det kan löna sig. Du gör både dig själv och alla oss andra konsumenter en tjänst om vi får mer schysst mat i butikerna.

En tanke
Hur annorlunda skulle sortimenten se ut om det verkligen var efterfrågebaserat av oss konsumenter?

Funderar du i samma banor?
Inspiration kan du kanske hitta bland alla Ä-märkta produkter >> och producenter >>.


Lycka till! 😎 

Björn Bernhardson
Grundare, Verksamhetsledare och styrelseledamot* = Tulips ekologiska bacon är dessutom Ä-märkt.

Annons