Med anledning av nyheten om att Kentucky Fried Chicken ska göra ett nytt försök att slå sig in på den svenska marknaden (vi är tydligen mer mogna nu än 1981) så kan jag inte låta bli att fundera över vad maten de ska servera kommer att innehålla. Men eftersom de inte publicerat detta ännu, så ägnade jag en stund åt att titta på deras amerikanska meny (vilket resulterade i en sökbar lista som du hittar nedan).

Salt är den vanligaste ingrediensen, vilket kanske inte är så konstigt. Men att MSG, smakförstärkaren glutamat, förekommer 62 gånger känns ju lite mer anmärkningsvärt. Särskilt då kycklingrestaurangen endast har ordet "chicken" 43 gånger i sin meny – inklusive alla varianter som ”chicken flavor”, ”chicken broth powder”, ”dehydrated chicken” etcetera.

Just nu läser jag Michael Pollans klarsynta bok "Omnivore's dilemma", som bland annat tar upp hur mycket av dagens industrimat som innehåller olika majs- och sojaprodukter, och vad detta gör med oss och vår natur. Därför kan jag inte låta bli att notera att ordet "corn" (majs) förekommer 99 gånger och "soy" (soja) 131 gånger i KFC:s meny. Och då räknas ju inte alla andra majs- och sojaprodukter in som till exempel maltodextrin (förekommer 29 ggr) och citronsyra (51 ggr), för att inte tala om själva kycklingarna som ju föds upp på dessa grödor.

Summa summarum ger min lilla analys av KFC:s amerikanska meny mig inga hungerkänslor, och man får verkligen hoppas att den svenska menyn inte kommer vara samma sorgliga läsning.

Om våra duktiga kockar här i landet slog sina kloka huvuden ihop kanske de kunde skapa en meny för en restaurangkedja där man tog tillvara på alla uttjänta värphöns (som Scandinavian Organics gör) och tillaga dem på plats. Sorry – man får väl drömma ibland?

Nåväl, om nu KFC ska in på den svenska marknaden så hoppas jag att de rensar i menyn, köper bra råvaror och att de gör som till exempel Vapiano och McDonald’s gör, nämligen deklarerar alla ingredienser för konsumenten.

/Björn Bernhardson

Äkta varas sökbara lista med ingredienser hittar du här >>

Läs mer:
Tillsatskyckling till Sverige >>

Fler som skriver ut innehåll >>


FAKTA: KFC:s ingredienser

Ingredienserna som förekommer flest gånger i KFC:s amerikanska meny (ca 70 rätter):


  • Salt: 169

  • Vatten: 65

  • Mononatriumglutamat (E621): 62

  • Socker: 55

  • Vetemjöl: 54

  • Citronsyra (E330): 50


Vår sökbara listning av ingredienserna hittar du här medan källmaterialet finns här. På grund av bland annat stavfel i källmaterialet kan några ingredienser förekomma ytterligare några gånger än vad som anges ovan.

Annons