Igår åt jag lunch på ett bättre sushiställe. Jag beställde något så ovanligt som ankrulle. Bredvid de små rullarna fanns inlagd rödlök och solrosskott, men också i vanlig ordning den inlagda ingefäran som kallas gari. Istället för att den var ljusbeige i färgen, så var denna rosa.

Man har ju hört att gari nästan alltid innehållet konstgjort sötningsmedel, oftast aspartam, och eftersom den dessutom var rosa kunde jag inte hålla mig utan var tvungen att fråga vad som fanns i.

Sushikocken var hjälpsam och verkade själv intresserad. Utan att jag hade sagt vem jag var, så berättade han att han läst boken Äkta vara. Han gick ut på lagret och letade fram förpackningen och vi läste ivrigt. Ingredienslistan överträffade alla våra farhågor, och kocken skämdes nog lite:

  • Ingredienser: Ingefära, vatten, salt, risvinäger, naturligt färgämne Antocyanin (E163), syra: E330, E260, surhetsreglerande medel: E296, smakförstärkare E621, konserveringsmedel: E202, Sötningsmedel: E951*, E950, E954, E959.
    * = innehåller fenylalanin.

Totalt tio tillsatser.

På något sätt blev det väldigt tydligt: restaurangen handlar inte sin gari i en vanlig livsmedelsaffär. En av de vanligaste sorterna där, av märket Blue dragon, har exempelvis ”bara” fyra tillsatser i sin, men framförallt gör de inte all mat själva, från grunden utan tillsatser. Då skulle garin kunna innehålla det här: Recept på gari >>

Det finns en stor samstämmighet att konsumenter ska kunna göra medvetna val. Men på restaurangen är det svårt. Idag finns nämligen inga regler som säger att man som gäst har rätt att få veta vad maten som man serveras egentligen innehåller.

Just det har Livsmedelsverket haft möjlighet att ändra på, i samband med att EU:s nya informationsförordning ska införas i Sverige. Men i förslaget som nyligen gick ut på remiss, bland annat till Äkta vara, väljer man istället att gå på EU:s minimikrav, nämligen att man på krogen bara ska få veta om maten innehåller någon av 14 särskilt utvalda allergener >>.

Om Livsmedelsverkets nya regler går igenom kommer vi alltså fortfarande inte att få veta något om sushirestaurangens tio gari-tillsatser.

Detta kommer Äkta vara att invända mot i vårt remissvar, men du som medveten konsument kan också göra din röst hörd. Skriv en insändare till din lokala tidning eller ett mejl till Livsmedelsverket och berätta vad du tycker. Remisstiden går ut den 9 juni och beslutet fattas kort därefter.

/Björn Bernhardson


Läs också:
Äkta varas nyhetsartikel om SLV-remissen >>
SLV pressmeddelande (inkl länk till remissen) >>

Annons