Julen 2013 närmar sig med stora kliv. Advent är en väntans tid, men numera är det jul i butikerna redan i början av november. I mejlboxen ligger ett pressmeddelande från KRAV som berättar var man kan köpa nitritfri ekologisk skinka. Det skulle kunna vara vilket pressmeddelande som helst. Men för en Äktavaring som varit med från starten är det här en glad nyhet i mer än en bemärkelse.

När vi för fem år sedan, i den första julsatsningen på den nystartade sajten skrev om vår önskan att hitta nitritfri skinka i butik blev reaktionerna många. Flest var de som ville, som vi, slippa alla tillsatser i skinkan och undrade om vi hade några tips. Då var det inte lätt, det var några få charkuterister som vågade utmana, som Lars Sandström, som då fanns i Söderhallarna.

Vi fick också mejl från frustrerade tillverkare som ville göra julskinka utan nitrit, men inte vågade för Livsmedelsverket och de kommunala livsmedelsinspektörerna. För att inte tala om de stora livsmedelskedjorna som inte accepterade produkter utan nitrit.

Men det var också upprörda kommentarer om att vi, genom att driva frågan om nitritfritt, riskerade att ta livet av folk. En ledarskribent var så till sig att han ville kasta julskinkan i huvudet på Mats-Eric Nilsson och dessutom önska honom en rejäl magsjuka i julklapp.

Att kräva nitritfritt var år 2008 som att svära i kyrkan: mycket fult. Äkta vara har ståndaktigt stått för vår åsikt att nitrit används för lättvindigt i charkvaror. I Finland har det ätits julskinka utan nitrit i alla år.

Livsmedelsverket har preciserat att nitritfritt inte är förbjudet, men att det krävs kunskap och säker hantering både från tillverkare och konsumenter. Hållbarheten är kortare. Men egentligen, vem vill äta julskinka efter Nyårsafton?

Nu har debatten om nitrit har svalnat något. Det går dessutom att hitta andra nitritfria produkter, som leverpastej och julkorv.

Då boken Den hemlige kocken kom ut år 2007 fanns det fortfarande smakförstärkare i julskinkorna. Omöjligt att klara sig utan hävdade en del tillverkare. Idag är den är sällsynt i julskinkan.

Nästa steg var att ta bort de vattenhållande fosfaterna ur julskinkorna. Även det har lyckats till stor del. Åtminstone i julskinka. Däremot finns det kvar i många andra produkter. I dag är fosfaterna mycket omdiskuterade inom EU och kan möjligen vara på väg att förbjudas av hälsoskäl, som man kunde läsa i SvD häromdagen. Kanske går nitrit, som också är omdiskuterat, samma väg en dag?

KRAV har, liksom Äkta vara, aldrig tillåtit nitrit i någon produkt – det utan att slippa få en julskinka i skallen. Nu meddelar organisationen att det kommer att gå ut 6 ton KRAV-märkt julskinka till butiker och restauranger.

Tillsammans kunde vi konsumenter vända vinden. Det går att påverka. Som medlem i Äkta vara gör du föreningen ännu starkare. Bli medlem här >>


/Anna Karin Strand Nilsson

Hitta nitritfria skinka

Krav har gjort en julskinksguide med ett 20-tal butiker som säljer Krav-märkta skinkor, men också flera restauranger som serverar dem. Passa även på att läsa om kökschefen som väljer nitritfri skinka för smakens skull, samt frågor och svar om nitrit och julskinkor.


Läs mer:

Årets nitritfria skinkor >>

Fosfaterna är fosforbovar >>

Fler tips om julskinkor finns i Äkta varas livsmedelsguide >>

Läs om nitrit i E-nummerguiden >>


Annons