Nu är det hög tid att beställa julskinka – i alla fall om du vill ha den utan nitrit.


Enklast är att leta efter Krav-märkta skinkor, eftersom Krav inte godkänner användning av nitrit. Men det gäller att se upp!


Vanlig EU-ekologisk skinka får innehålla nitrit och andra tillsatser och det förekommer även skinkor som endast innehåller Krav-märkt kött, men som inte är Krav-märkta. Det kan också gå att hitta nitritfria skinkor som inte är ekologiska.


Tillsatsen, ofta med numret E250, används i saltlaken vid rimningen för att öka hållbarheten, men också för att den färdigkokta skinka ska få en rosa färg  även efter tillagningen. Nitritfri skinka bleknar istället och får en något grå färg när den tillagas  precis som en vanlig skinkstek eller allt annat färskt fläskkött. I Finland är det mest "gråskinkor" man hittar på julbordet.


Hitta nitritfria skinka

Krav har gjort en julskinksguide med ett 20-tal butiker som säljer Krav-märkta skinkor, men också flera restauranger som serverar dem. Passa även på att läsa om kökschefen som väljer  nitritfri skinka för smakens skull, samt frågor och svar om nitrit och julskinkor.


Läs mer:

Fler tips om julskinkor finns i Äkta varas livsmedelsguide >>

Läs om nitrit i E-nummerguiden >>


Annons