När allting började för ett antal år sedan var just cider en av de produkter som vi diskuterade. Eftersom jag själv gjort några omgångar cider kunde man lätt inse att de burkar som tillverkare kallar cider var ganska långt ifrån hur cider brukar göras.

Inte så mycket har hänt sedan dess. Det finns fortfarande massor med produkter som snarare borde heta alkoläsk än kallas cider. Livsmedelsverket har sedan dess visserligen stramat åt reglerna för cider. Numera måste det innehålla minst 15 procent äppeljuice. Vaddå!? När man gör äppelcider normalt så är det 100 procent äppeljuice.

Det finns också tillverkare som försöker lura konsumenten med ”äkta källvatten”, så att kunden ska köpa drycken i tron att man brukar tillsätta vatten när man gör cider.

Nåväl, i lördags var jag på Systembolaget och fick syn på en cider från Kopparberg som rubricerade sig som ”Äkta” med stora bokstäver. Självklart blev jag nyfiken då ju Livsmedelsverket ogillar att vår förenings märke sätts på City Gross hyllkanter, just med motiveringen att det innehåller ordet ”Äkta”.

Efter en snabb koll på innehållsförteckningen visade det sig att det inte fanns några som helst skäl till varför burken hade märkts med ”Äkta”. Den innehöll: Kolsyrat vatten, äppelvin, äppeljuice, socker, aromämnen, E 330 citronsyra, E 202 (konserveringsmedel), och E 224 Sulfit, (antioxidationsmedel).

Undrar om Livsmedelsverket ser allvarligt på saken.


/Björn Bernhardson

Sökresultat för Cider

Annons