Kronärtskockor nej tack!

Tacos ja tack!


Väck matlusten! heter en facebookkampanj från Coop, där kocken Sara Begner gör upp med tjatmostern i oss och försöker vända synen på matlagning som ett bekymmer, till något lustfyllt som man gör tillsammans med barnen. 


I en annan kampanj, som på en annan planet, gör Coop precis det motsatta: 


I en påkostad reklamfilm riktad till barnfamiljer får vi veta att barn inte tycker om grönsaker eller fisk. Barn tycker bara om industrimat som stekbullar, tacos och burgare. Sura barn trycker med en stor röd knapp bort de nyttiga och tråkiga grönsakerna och fiskarna och blir glada när de får ge grönt ljus för halvfabrikaten. De rätter som barnen gillar sänker Coop priserna på så det blir ännu svårare att argumentera för att låta barnen prova och vänja sig.


Kampanjen ”Nytt lägre pris på extra viktiga varor” befäster myten om att barn egentligen bara gillar fabriksmat, med lite råvaror och desto mer av tillsatser och industriella ingredienser.  Den befäster också föreställningen att det är barnen som bestämmer vad som ska stå på borden, som om det inte vore vi föräldrar som har ansvaret för vad våra barn lär sig att äta.


Det är som att diskussionen om att inte bara barn, utan vi alla behöver äta mer grönsaker har gått det annars så präktiga Coop förbi. Varför inte sänka priset på grönsaker istället? Kanske värt att fundera på när 1 kg stekbullar kostar mindre än 1kg gurka.


”I Sverige har vi ju bestämt att barnmaten är, pannkakor, köttbullar, köttfärssås och hamburgare.” 

Läs Äkta varas intervju med Josefine Haamer von Hofsten.>>


”Coops senaste reklam gör mig aparg” skriver Edit Künstlicher som är vd för sajten Livinggreen.se. Det är inte utan att vi håller med henne.>> 

Annons