Nu när jag sprungit runt en del och pratat med folk och media om Årets Matbluff så slog det mig plötsligt: 

– Tänk om livsmedelsreglerna föreskrev att man på framsidan av en produkt måste nämna de tre största ingredienserna, utöver vatten. Det skulle väl minska bluffandet?

Jag tänker så här:
De tre största ingredienserna (vatten undantaget) måste finnas på produktens framsida. Men om de redan finns skrivna där, t.ex. i produktens namn, som varubeteckning eller som annan beskrivning, i så fall behöver de inte skrivas en gång till. Men om de saknas, så måste de skrivas.

Exempelvis skulle årets matbluffvinnare behöva ha palmolja, maltodextrin och socker med på produktens framsida. Och Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb skulle behöva nämna druvjuicekoncentrat och äppeljuicekoncentrat.

Jag tror faktiskt att bluffande skulle minska betydligt om detta ingick i regelverket.

För det är ju så att de flesta finalister vi haft i Årets Matbluff faktiskt följer regelverken, men väldigt lite handlar där om förpackningens framsida – den som ju de flesta använder som underlag för sitt köpbeslut.

När jag gör en snabbkoll och tittar på de senaste årens finalister så skulle nästan alla bluffa mindre och inte alls kvalificera till tävlingen om de tre största ingredienserna återfanns på produktens framsida.

Ett alternativ
En annan variant skulle kunna vara att ingredienser som nämns på framsidan måste ha sin mängd (i procent) angiven på framsidan. Redan idag föreskriver regelverken att nämnda ingredienser ska ha mängdangivelser på ingrediensförteckningen. Men varför inte lyfta fram dem på varans fasad?

Kombo
Eller varför inte helt enkelt slå ihop dessa två idéer och införa att de tre största ingredienserna måste nämnas på framsidan och samtliga där nämnda måste ha mängd angiven?


/Björn Bernhardson

Verksamhetsledare Äkta vara
Annons