...åtminstone lite.
För några veckor sedan skrev jag en text som jag tänkt på länge – om varför det inte finns nitritfri chark och särskilt inte leverpastej. Varför gör alla tillverkare på samma sätt? Jag spånade om en, vad jag då trodde var en framtidsvärld, där man kan köpa nitritfri leverpastej, som tex ligger i frysen. Som PS i blogginlägget slängde jag in en tanke om bake off-leverpastej i frysen, en som man själv bakar på i ugnen.

Som ett brev på posten, eller snarare en kommentar på inlägget, så blev jag bönhörd. Förutom att många skrev peppande kommentarer på Facebook och KC Wallberg på Gubbhyllan skickade bild på sin macka med egengjord leverpastej så kom två tydliga bevis på att det går att göra nitritfri fryst leverpastej.

Grisbonden och charkuteristen Kristoffer Franzén hörde av sig och berättade att han faktiskt tillverkar tillsatsfri fryst pastej. Mycket intressant! På sin nästa utkörningsrunda till stan levererade han en förpackning.

Och så kom en av våra Äkta vara-medlemmar, Hans Krylander, förbi Äkta varas kansli med just en fryst nitritfri bake off-leverpastej som han köpt på Coop i Danmark.

Båda var mycket goda och smakade som jag tycker att pastejer ska smaka.

Resultat
Alltså går det att göra god, fryst och nitritfri leverpastej – till och med bake off-varianten. Därmed nu bevisat!

Dessutom var båda pastejerna helt tillsatsfria.

Så nu är det upp till de större svenska livsmedelsföretagen att göra detsamma. Bryt ny mark, våga sticka ut, våga ta bort nitriten, våga satsa på frysen! 

  

[Foto: Hans Krylander och Björn Bernhardson]

Överst dansk bake off-pastej under tillagning och på mackan.

Nederst Franzéns i förpackning och på mackan.


Björn Bernhardson
Grundare och verksamhetsledare Äkta vara

P.S.
Jag efterlyser fortfarande mindre förpackningar, tex i sexpack. Passar ju ännu bättre ifall det handlar om fryst vara.
D.S.


Annons