Så kom det äntligen!

Efter släppet av boken Saltad nota så kom den första sammandrabbningen med någon i restaurangbranschen. Igår diskuterade Vapianos VD Christian Lagerlöf med författaren Mats-Eric Nilsson i TV4 Nyhetsmorgon. Se här >>

Det var lite som när boken Den hemlige kocken kom ut 2007. Då var Magnus Dafgård först ut att debattera med Mats-Eric i tv. Skillnaden var kanske att Magnus Dafgård rakt ut sa att de kommer se över och ta bort tillsatser i sina produkter; medan Christian Lagerlöf mest verkade arg. Nu visar det sig att Vapiano också ändrar ingredienser och tar bort tillsatser (läs artikeln här >>), utan att han själv vill göra en poäng av det.

Lagerlöfs ilska verkar handla om att Mats-Eric under flera år ifrågasatt tillsatser, och istället försöker Vapiano-chefen försvara dem. Ett roligt exempel han tar upp är citronsyra. Han kanske också tror att det kommer från citroner? ...har nog inte läst det här >>.

Det intressantaste var nog ändå att Lagerlöf säger att Vapiano gärna börjar publicera innehållet i sina rätter för sina gäster.

Programledaren frågar: "Skulle man kunna tänka sig att de här innehållsförteckningarna som Mats-Eric har begärt ut kommer finnas lättillgängligt även för konsumenter?"

"Absolut!" svarade Lagerlöf.

Mats-Eric fyllde på: "Det vore ju toppen om du och andra informerade kunden."

"Det gör vi hemskt gärna" svarade då Lagerlöf.

Hur ska man nu tolka detta?

Har Vapianos VD nu lovat att gå i bräschen och ta fram ett sätt att visa sina kroggäster vad det är i maten? Dvs precis i linje med projektet "Vad är det maten? Klartext NU!" som Äkta vara tillsammans med Sveriges Konsumenter driver. Läs mer här >>

Eller var Lagerlöf bara pressad och försa sig i en alltför snabb debatt?

Och visst är det en seger för Äkta varas kamp? Dels så gör nu Vapiano en översyn av ingredienserna i sina rätter och dels så funderar man tydligen på att publicera innehållet för sina kroggäster.

Grattis Mats-Eric och alla andra Äkta vara-medlemmar och restaurangbesökare!


/Björn


PS. Lustighet: Är det inte ovanligt i dagens språk-Sverige, att när man sitter jämte en person och som Lagerlöf, tittar denne i ögonen och ändå nästan konsekvent använder tilltalet "han" istället för "du"?


Annons