Matbranschen har hamnat i otakt med sina konsumenter. Företagen blir ständigt större och aktörerna allt färre – samtidigt som kunderna i ökad utsträckning vill att livsmedlen ska vara lokalproducerade och gärna småskaligt tillverkade.

Produkternas anonymitet uppfattas som alltmer problematisk, och en växande konsumentgrupp vill veta betydligt mer om råvarornas ursprung än vilket land de har framställts i.

Därför är Skånemejeriers senaste initiativ ett intressant tecken i tiden. På företagets hemsida eller med hjälp av en iPhone och en så kallad app, kan man enkelt ta reda på varifrån mjölken i förpackningen kommer. Genom att ange de siffror som tryckts bredvid datummärkningen får man fram vilka gårdar som bidragit till denna liter.

På min mobilskärm dyker Hans-Erik Åkerblom i Fränninge, Vollsjö, upp. Han har 120 kor och producerar årligen 1100 ton mjölk. Djuren finns sedan 1993 i ett lösdriftsstall och ”får gå ut och in mellan ladugården och hagen både på natten och på dagen”, enligt bondens egna uppgifter.

Tyvärr betyder det dock inte att min nyinköpta mjölk är från just Hans-Eriks besättning. Precisionen i Skånemejeriets system är inte högre än de 6–50 gårdar vars mjölk ryms i samma silotank.

Någon riktig fullträff blir det alltså inte. Men ändå ett ordentligt fall framåt för ursprungsmärkningen.


Annons