Kritiken mot plastbyttematen inom vård och äldreomsorg i Stockholms blev för stor. Landstingspolitikerna backar från industrikökskonceptet och låter varje sjukhus få avgöra hur maten ska tillagas. Det ska bli slut på stora centrala upphandlingar av sjukhusmaten. Och Nya Karolinska sjukhuset som enligt planen skulle byggas utan eget kök, får nu ett eget storkök, skriver Svenska Dagbladet.  

”Det blev inte så bra”. ”Jag tycker inte att det är en succé. Jag tror att de flesta patienterna vill äta på tallrik”.  Så låter det nu från politiker inom den styrande alliansen i landstinget som kritiserades hårt för beslutet att upphandla sjukhusmaten från ett enda företag, Sodexo, och införa mikrade plastbyttor med onödiga tillsatser. Maten smakade lika oavsätt rätt och på vissa avdelningar fick personalen gå ut och handla i närmaste butik, för att över huvud taget få de ofta svårt sjuka patienterna att äta. Näringsinnehåll och säkerhet  prioriterades på bekostnad av upplevelsen av maten.


I höst gör produktionsutskottet ett studiebesök till danska Hvidovre sjukhus i Danmark, där patienterna inte bara får välja bland ett stort antal rätter utan också när de vill äta. Kanske kan det bli inspiration till en av modellerna. En av ledamöterna är centerpartisten Hans Lindqvist:

Äldre och sjuka ska få mat framställd och tillagad i närheten av där man äter. Vi ska få in det i budgeten.

En utmaning för resten av Sveriges kommuner och landsting att ta efter.


Läs tidigare artiklar om Sodexo och sjukhusmaten:

Mer ekologiskt till patienter, 20 jun 2011 >>


Matlådorna på väg bort? 17 jan 2011. >>


Matkvalitén blir valfråga, 11 aug 2010 >>


Micromat läggs på is, 3 jun 2009 >>


Hemliga kockar bekänner färg, 12 maj 2009 >>


Sjukhus får micromat, 11 maj 2009 >>

 

Annons