Korv tre gånger i veckan. Halvfabrikat så gott som varje dag. Så ser det fortfarande ut på skolor i Sverige trots nya strängare regler om näringsriktig mat i skollagen. Nu sätter Skolinspektionen press på kommunerna att se till att lagen följs. Bland annat måste man leva upp till kraven om att de som arbetar i skolköken ska vara rätt utbildade och att minst 25 procent av maten ska vara ekologisk.

 

Runstenskolan utanför Stockholm är ett exempel där skolmaten har lyfts till restaurangnivå. Personalen som arbetar har rätt utbildning och gedigen erfarenhet från restaurangkök. Mamma Scan är portad berättar TV4 Nyheterna som besökt skolan.


Samtidigt sitter Stefan Nilsson, ansvarig för utbildningen av stadens kökspersonal och är bekymrad. När han går igenom inköpslistorna för några av förskolorna kan han konstatera barnen kommer att bjudas på korv 2-3 gånger i veckan. Halvfabrikat betyder oftast mer tillsatser än mat som är lagad från grunden:

– Tillsatser tänker inte på att den som äter ska leva så länge som möjligt, utan huvudsaken är att håller så länge som möjligt, säger han till TV4 Nyheterna.


Skolmatens vänner har nyligen genomfört en studie som visar att var tredje som arbetar i skolkök saknar relevant utbildning.

– Enligt nya skollagen ska skolmaten vara näringsriktig. Staten vill också att maten ska vara klimatsmart, säker och ekologisk. Nu är det dags att möta upp med utbildning i köken. Det behövs något som liknar det nationella lärarlyftet, fast för kockar, säger Annika Unt Widell, Skolmatens vänner.


Därför sätter nu Skolinspektionen press på kommunerna att leva upp till lagens krav. Granskningen omfattar 96 kommuner, alltså cirka en tredjedel av landets kommuner. Dessutom kommer 14 fristående skolor, som drivs av enskilda huvudmän, att synas.

Anna Karin Strand Nilsson


De här kommunerna ska Skolinspektionen granska>>

För tips om hur du kan arbeta med bättre skolmat>>



 

Annons