Hur länge ska våra barn serveras mat vi inte skulle vilja ta i med tång i den vanliga affären? Det skriver den undersökande journalisten Henrik Ennart i Svenska Dagbladet.


En undersökning som han och reportern Jessika Balksjö gjort, visar att hälften av den kyckling som serveras i svenska skolor importeras från länder där bakterien campylobacter frodas, till exempel Brasilien eller Thailand. Campylobacter ger en besvärlig magsjuka med kräkningar, diarréer och magsmärtor ibland med svåra komplikationer.


Thailändska kycklingar bär nästan alla på smittan. Orsaken är enkel, skriver Henrik Ennart. "När man pressar ihop tillräckligt många diarrésjuka fåglar på liten yta, utan att hålla rent sprider sig smittan som en löpeld." Thailändska myndigheter har dessutom larmat om snabb utveckling av antibiotikaresistens.


Kontrollen av salmonella är viktig för Sverige. Campylobacter har man inte lyckats lika bra med. Det finns inga sätt att stoppa smittat kött, enligt Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA

– Om salmonella upptäcks i en stam får det djuret inte gå till slakt. Campylobacter hamnar däremot alltid hos konsumenterna säger Ingrid Hansson, SVA, till Svenska Dagbladet.


Det är inte alldeles lätt att tolka ursprungsmärkning på kyckling. Det är nämligen vanligt att saltlösning och fosfater sprutas in i kycklingen för att den ska väga mer och därmed kunna säljas till ett högre pris. På förpackningen kallas det ibland för att den är mörad eller marinerad. Men en kyckling som är kläckt, uppväxt och slaktad i Brasilien kan ändå få ursprungsbeteckningen Nederländerna, om insprutningen skett där.


Kyckling har ökat stadigt inte bara vid våra middagsbord utan också i restauranger, skolor och äldreboenden. I butiken går åtminstone att se att kycklingen är importerad. Det gäller inte för den mat som serveras i skolorna.

”Det är oacceptabelt att skolor kommuner och grossister inte deklarerar varifrån de hämtar sina kycklingar”, skriver Henrik Ennart. ”Nu får det vara nog!”


Läs artiklarna i Svenska Dagbladet>>


Annons