I Sverige slängs varje år stora mängder ätbar mat och dryck. Därför lanserade Tech-företaget Deligate förra året ett nytt rabattsystem – riktat direkt till konsumenter i matbutiken – för att på så sätt minska matsvinnet. 

Genom rabattsystemet Datumrabatten kan konsumenterna själva hjälpa butikerna att minska sitt matsvinn genom att välja varor med kort datum. I gengäld får de rabatt. Varor med en hållbarhet på 1-3 dagar kan skannas i Datumrabatten som då skriver ut en ny prislapp, med upp till 70% rabatt för en vara som ska tillagas samma dag. Datumrabatten finns numera i omkring 90 butiker runt om i landet.

Arbetet mot matsvinn
På Ica Maxi i Nacka i Stockholm har arbetet för att minska matsvinn pågått under en längre tid och genomsyrar hela verksamheten. På färskvaruavdelningen till exempel finns en hel "svinnsmart" gavel med flera hyllor där mat som är nära bäst-föredatum redan märkts upp med lägre pris av personalen. Bredvid "svinnsmart-hyllan" tronar Datumrabatten, som stått i butiken sedan förra året, som ger kunderna möjlighet att själva skriva ut nya prislappar på varor som har kort datum. 

– Vi använder Datumrabatten som en del i vårt arbete för att minska mängden matsvinn. Den är praktisk och enkel att använda för kunderna, berättar Pontus Estenthal, butikschef på Ica Maxi Nacka för Äkta vara.

Adam Vikström, VD för företaget Deligate som står bakom Datumrabatten, berättar att visionen med Datumrabatten är att förändra kunders köpbeteende; från att leta varor längst bak i kyldiskar och hyllor och välja maten med längst bäst före-datum, till att välja varor med kortare hållbarhet.

Bättre mat kan bli billigare
– På ett sätt är det ju logiskt att maten som snart blir gammal är billigare än samma vara med flera dagars längre hållbarhet, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, och tillägger att systemet med datumrabatt kanske kan göra att fler får råd att köpa bättre mat. Han utvecklar sitt resonemang: 

– Mat gjord på bättre råvaror och färre tillsatser är oftast dyrare än exempelvis hårt processade halv- och helfabrikat. Om man kan få rabatt på varor som närmar sig bäst-före kanske fler har möjlighet att välja schysstare alternativ? Det blir win win mot matsvinn.  

Mest mat slängs hemma
Matsvinn är idag ett stort problem och enligt siffror slängs allra mest mat hemma i hushållen. Nya siffror från Naturvårdsverket visar glädjande nog att svinnet i hushållen minskar medan samma trend ännu inte har kunnat påvisas i livsmedelsbutikerna.

På Ica Maxi i Nacka däremot, har det hårda arbetet gett resultat: avdelningen för prisnedsatta varor ökade med 104% mellan 2020 och 2021, och den positiva trenden fortsätter.

– Vi jobbar dagligen med att minska matsvinnet, genom att aktivt utvärdera och hitta nya rutiner. Förutom det omfattande arbetet med prisnedsättning förädlar vi mat genom tillagning i vårt kök, vi skänker även en del mat till välgörenhetsorganisationer, säger Pontus Estenthal.

Arbete krävs på flera fronter
– Om vi ska få bukt med matsvinns-problemet så måste den positiva trenden i hushållen fortsätta parallellt med butikernas arbete. Till exempel genom att vi konsumenter inte köper på oss mer än vad som går åt, inte stirrar oss blinda på bäst-före-datum, har bra ordning i kylskåpet, fryser in mat som blir över osv, säger Björn Bernhardson.

Video: Så funkar datumrabatten



 FAKTA: Skilj mellan bäst-före och sista förbrukningsdag 
> Bäst före-datum handlar om vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är att kvaliteten så småningom blir sämre men maten kan fortfarande vara fullt ätbar i dagar, eller veckor efter datumet.

Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta!

> Märkningen sista förbrukningsdag handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Märkningen används för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att ett livsmedel kan bli hälsoskadligt trots att det förvaras enligt förpackningens anvisning.

Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att datumet har passerats.

Läs mer om datummärkning på Livsmedelsverkets hemsida >>



Daniella Bergman

Annons