Ur restaurangmenyn på Ikeas hemsida.


Ikea är de senaste företagen att dras in i hästkötthärvan, efter att ett test visat att varuhusets köttbullar kan innehålla spår av hästkött. Köttbullarna som säljs och serveras i en stor del av företagets varuhus i Europa, tillverkas i Dafgårds fabrik utanför Lidköping.


Hästkötthärvan växer än. I förra veckan bekräftades häst-dna i produkter från väldens största livsmedelsföretag Nestlé och i dag rapporterar tjeckiska myndigheter att man har funnit spår av hästkött i Ikeas köttbullar.


"Våra egna kontroller har inte visat något spår av hästkött. Nu måste vi givetvis undersöka detta ytterligare", skriver företaget i ett pressmeddelande.


Ikea har under dagen stoppat all servering och försäljning av köttbullar i företagets varuhus i 14 europeiska länder, inklusive i Sverige.


– Svenska varuhus har inte fått del av det här partiet, men vi stoppar försäljningen ändå för att vara på den säkra sidan, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea Sverige, till TT.


Sedan tre år tillbaka tillverkas köttbullarna, som levereras till en majoritet av Ikea-varuhusen i Europa, vid Dafgårds anläggning utanför Lidköping.


Om resultaten av de tjeckiska testerna bekräftas är det i så fall första gången som hästkött har hittats i en produkt från en svensk fabrik.


"Aktuellt parti har spärrats och vi utreder situationen", skriver Dafgårds i ett pressmeddelande.


Svar väntas senare i veckan.


– Häst-dna har påvisats, och nu måste det utredas hur många procent hästkött det handlar om. Vi vet att något som inte ska finnas där finns där. Men hur mycket, det är fortfarande frågan, säger det tjeckiska Jordbruksverkets talesman Josef Duben till TT.


Om det handlar om under en procent hästkött kan testresultatet bero på att köttet har hanterats tillsammans med kött från häst.


Tidigare tester i köttskandalen har visat att mängden hästkött i produkterna har rört sig om allt från mycket små mängder till 100 procent häst.


Sedan tidigare har hästkött hittat i produkter som tillverkats vid två fabriker på Irland, en i Storbritannien och en i Luxemburg. Produkterna har sålts under en stor mängd varumärken i butiker över hela Europa.


I Storbritannien har dessutom cateringföretageg Sodexo, som levererar mat till bland annat skolor, dragit tillbaka alla sina frysta nötköttsprodukter efter fynd av hästkött.


Ivar Nilsson


Läs fler artiklar och bloggar om hästköttskandalen:

Köttskandalen gynnar gårdsbutiker >>

Hästköttshärvan växer >>

''Konsumenten grundlurad'' >>

Vad kunde man vänta sig? >>

Tankar kring hästköttsskandalen >>

Vi borde äta mer hästkött >>


Annons