Vinproducenterna tvingas använda tillsatser för att ge vinet smak, eftersom dagens höga användning av bekämpningsmedel och konstgödsel gör druvorna smaklösa.


Claude Bourguignon[Xhienne-CC BY-SA 3.0]– När man äter tomater som odlats utan jord så smakar de ingenting. Så när man producerar grönsaker på dålig jord får de ingen smak. Så man tillför artificiella kemikalier för att ge vinet smak, säger den franske miljöexperten Claude Bourguignon till Tv4-nyheterna.


Inom EU är det tillåtet att tillsätta ett 60-tal olika ämnen i vin, utan att kunden får veta något. Det är till och med förbjudet att skriva ut dessa på etiketten. Endast förekomst av vissa allergener ska uppges.


Är vinet för strävt kan detta tas bort på kemisk väg och är det inte strävt nog kan olika tanninpulver tillsättas. På samma sätt kan syran i vinet justeras upp och ned. Med andra tillsatser justeras till exempel färgen och med hjälp av industriell jäst kan smaker av allt från jordgubbe till tropisk frukt skapas. Läs hela vår sammanställning av de tillåtna ämnen samt deras funktioner i vinet här >>


Samtidigt har Systembolaget gått ut med att de ska göra ett test av ett 80-tal viner. Tillsammans med finska motsvarigheten Alko kommer de att titta på förekomsten av bekämpningsmedel, men även sådana tillsatser som är allergena, enligt Tv4-nyheterna.


Mer om tillsatser i vin:
Vinmakarens hemliga tillsatser >>

Annons