Räktårtbit från Ica[Mimmi Odehammar]

Klicka för större bild. Foto: Mimmi Odehammar.


Smörgåstårtan på Ica innehöll närmare 80 ingredienser, varav minst 26 tillsatser.


Tidigare tillsatsbomber som Äkta vara har skrivit om har i flera fall varit antingen tårtor/bakelser eller olika typer av skaldjurssallader, som bland annat finns att läsa om här och här. Den så kallade "räktårtbiten" på bilden ovan, som läsaren Mimmi Odehammar tagit, är väl det närmaste man kommer en blandning av dessa två typer av produkter. Därför är det kanske ingen slump att innehållsförteckningen är så omfattande.


"Hittade den här 'räksmörgåsen' på Ica häromdagen. Innehåller nästan 80 ingredienser. Inte så aptitretande precis", skriver hon i ett inlägg på Äkta varas Facebook-sida.


Den verkar vara någon slags smörgåstårtliknande kreation, med bröd, räkor, lax, skinka, majonnäs med mera. Det uppseendeväckande är antalet ingredienser, närmare 80 stycken, som täcker större delen av förpackningens framsida. Av dessa räknar Äkta vara till minst 26 tillsatser.


Bland det märkligaste är exempelvis att man har haft sötningsmedel i både räkorna och surimin, sackarin (E954) respektive sorbitol (E420). Surimin, som är samma typ av produkt som brukar kallas för "crabstick" eller liknande, består för övrigt till största delen av vatten och har fått sin smak dels från "seafood sticks"  vad dessa innehåller framgår inte  samt krabbarom och smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621).


Sist i ingrediensförteckningen för den rökta skinkan står också att det "kan finnas spår av fiskarom" i den. Troligen är det dock en felskrivning, då påståendet rimligtvis borde gälla surimin.

Annons