Scandinavian Organics, som bland annat gör Ä-märkta buljonger och hönsköttbullar, tog hem priset Garants Ekostjärna 2015, som delades ut på Ekogalan i Stockholm som hölls igår.

Scandinavian organics kycklingbuljong"Vinnaren har på ett innovativt sätt utvecklat värdekedjan för ekologisk mat med hälsa i fokus. Inom en svagt utvecklad kategori i dagligvaruhandeln där det finns stort behov av nytänkande har man en offensiv målsättning att nå fler än de redan frälsta", lyder juryns motivering.


– I Sverige och resten av västvärlden har vi ett absurt problem. Å ena sidan ökar efterfrågan på ekologisk, ren, närproducerad mat, å andra sidan slänger vi miljontals ton av fantastiska ekologiska råvaror; frukt, grönsaker, kött, fågel, fisk, säger Scandinavian organics vd Nils Wetterlind och fortsätter:


– Vad Scandinavian Organics gör är att ta dessa råvaror, förädla dem till goda, hälsosamma och prisvärda matprodukter och distribuera dem till dagligvaruhandeln, skolor, sjukhus och restauranger. Vi har börjat med pensionerade värphöns, som tidigare bränts till biogas, och fortsätter nu i hela kedjan.


Bakom priset står dagligvaruföretaget Axfood.


– Nils håller verkligen på att stöpa om svenskarnas uppfattning om buljong. Från att instinktivt ha tänkt på en tärning har nu många hittat tillbaka till den riktiga buljongen, som man får hämta i kyldisken, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.


Scandinavian Organics Ä-märkta produkter >>

Äntligen Ä-märkt buljong! >>

Läs mer om företaget >>


Annons