Är du ute efter en nitritfri julskinka i år? Då kan det börja bli dags att se sig om.


Det finns idag fyra tillverkare som gör Krav-märkta julskinkor. Dessa är, till skillnad från EU-ekologiska, gjorda utan konserveringsmedlet nitrit. Krav har sammanställt en lista med 34 butiker som säljer dessa, både fysiska butiker och nätbutiker.


Lista med butiker som säljer Krav-märkta julskinkor >>


Utöver dem finns det några tillverkare som gör nitritfria skinkor som inte är Krav-märkta. Eat! Ekoaffären i Stockholms säljer nitritfria skinkor från Glada utegrisar i Vimmerby, Resta gård gör egen nitritfri skinka som säljs på gården i Örsundsbro och den egna butiken i Gamla stan i Stockholm och Devilda i Ytterjärna har i alla fall tidigare år gjort nitritfri vildsvinsskinka på beställning.


Har du fler tips? Dela gärna med dig till andra i en kommentar nedan.


Sänkt nitrithalt

Att det går att klara sig utan nitrit är ingen nyhet. Skinkan blir bara lite gråare i köttet och får en kortare hållbarhet. I Finland är det just skinka gjord på detta vis som är vanligast på julbordet.


Trots det hävdar Livsmedelsverket att nitriten, i bland annat julskinkan, är nästintill livsviktig. Om vi inte skulle använda konserveringsmedlet skulle folk dö av botulism. Men kanske kan denna hållning komma att luckras upp.


Häromdagen gick nämligen Scan ut med att de sänker nitrithalten i alla sina julskinkor med 30 procent. Det betyder 80 mg/kg kött, jämfört med maxhalten som är 150 mg/kg. Enligt Scans pressmeddelande ska skinkorna trots detta vara lika säkra som tidigare.


FAKTA: Natriumnitrit (E250)
  • Är den vanligaste formen av nitrit.
  • Funktion: Konserveringsmedel som hämmar tillväxten av den farliga bakterien Clostridium botulinumi köttprodukter, men som också förändrar smaken och gör att köttet behåller sin rosa färg.
  • Framställning: Biprodukt vid renframställning av nitrat ur chilesalpeter.
  • Användningsområde: Används i blandning med koksalt, kallat nitritsalt, till charkuterivaror.
  • Kända hälsorisker: Omdiskuterat ämne med cancereffekt i vissa djurförsök. Tillåts därför inte av Krav och har medfört att man i Danmark har regler om lägre halter än vad som är tillåtet inom resten av EU.

Ivar Nilsson


Annons