Gifter kan bildas i palmolja under tillverkningsprocessen. Ändå dröjer EU med att införa gränsvärden som ska tvinga fram lägre halter, skriver Svenska Dagbladet.

De cancerframkallande gifterna, så kallade glycidylestrar och 2- respektive 3-MCPD-estrar, bildas när oljan raffineras vid höga temperaturer. Förutom själva pressningen renas även oljan för att göra den smak-, lukt- och färglös, så att den går att använda i en rad olika varor. Ämnena bildas vid raffinering av alla vegetabiliska oljor, men halterna är fem till tio gånger högre i just palmolja, skriver tidningen.

Användandet av palmolja har ökat kraftigt de senaste årtiondena och förekommer idag i väldigt många varor. Internationellt räknar man med att den finns i varannan livsmedelsprodukt. Gifterna har bland annat hittats i bröstmjölksersättning i halter som är tio gånger högre än det som anses tolerabelt.

Detta känner myndigheterna till, men EU-kommissionen har ännu inte satt upp gränsvärden eftersom den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa och Världshälsoorganisationen WHO: expertgrupp inte är helt överens om hur farliga ämnena är och vilka som är farligast.

– Vi befinner oss i ett vänteläge men förhoppningsvis har vi ett gränsvärde för glycidylestrar på plats till hösten. Det skickas förslag fram och tillbaka och det senaste innebär att dagens halter kommer att sänkas, säger Emma Halldin Ankarberg som är toxikolog på Livsmedelsverket, till Svd.

Livsmedelsverket vill avvakta med att gå ut med specifika råd, men skriver samtidigt i en artikel på hemsidan att man ska välja bort kakor, kex och andra livsmedel som innehåller palmolja, om man vill undvika att få i sig ämnena.

Läs mer i Svenska Dagbladet >>

Livsmedelsverket om gifterna >>

Du har väl inte missat vårt test och vår film om palmolja i pepparkakor? Se de här: Palmolja istället för smör i nästan alla pepparkakor >>

Ivar Nilsson


Annons