Mikromaltsale, emmer-IPA eller dinkeldunkel? Snart kan Sveriges mikrobryggerier börja experimentera med ekologisk och småskaligt framställd malt från Södermanland. I helgen var det invigning hos Warbro malt.
Såväl intresset för mikrobrygd öl som antalet bryggerier har ökat kraftigt de senaste åren. Men trots den hantverksmässiga produktionen vid själva bryggningen, köps malten ofta in från något av de stora mälterierna nere på kontinenten.
Skälet är att såväl storleken som bredden på utbudet av svenskproducerad malt idag är begränsat. Många sorters malt produceras överhuvudtaget inte i Sverige.
Det vill dock gänget bakom Wabro malt råda bot på. Det nya mälteriet är en del av Warbro kvarn , som producerar bland annat Ä-märkta mjöler av kulturspannmål som dinkel, emmer, enkorn, nakenhavre och naketkorn.
Dessa gamla sädesslag ska de nu börja förädla till helt unika maltsorter i det toppmoderna mälteriet på gården i Sköldinge. Precis som i Warbros övriga produkter är spannmålet odlat av bönder i närområdet.
Warbro malt kommer även att framställa malt av kornsorten Balder, som på 40-talet ansågs vara världens bästa maltkorn, men som sedan fick ge vika för nyare sorter med högre avkastning.
Mälteriet har kapacitet att producera såväl ljus malt för pale ale och pilsner, som mörkare karamell- och chokladmalt.
Bilden ovan är från invigningen av mälteriet där landshövdingen Liselott Hagberg klippte bandet.
FAKTA: Malt Vid mältningen läggs hela sädeskorn i vatten för att få det att börja gro. Vid denna process aktiveras kornets naturliga enzymer som behövs för att stärkelsen i malten senare ska kunna omvandlas till sockerarter och slutligen alkohol. Efter cirka sex dagar avbryts groningen genom att kornet torkas och eventuellt rostas för att framställa malt med olika färg och smak. Malten är sedan färdig att brygga öl på.
Ivar Nilsson